Sarcina
Exercițiile fizice în timpul sarcinii
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
Este sigur să fac mișcare în timpul sarcinii?
Ce exerciții fizice ar trebui să fac în timpul sarcinii?
Cum încep să fac exerciții fizice în timpul sarcinii?
Cât timp pot continua să fac mișcare în timpul sarcinii?
Vrei un tratament care te poate ajuta să dai un impuls nivelului tău de energie, să îți ameliorezi starea de spirit, să mai alini din durerile de spate, constipația, balonarea și umflarea și să dormi mai bine?
Nu te suprasolicita. Ia o pauză dacă nu te simți bine sau ai febră musculară.
Nu, nu este un medicament minune. Adevărul gol-goluț este că 30 de minute de mișcare, la o intensitate moderată, în majoritatea zilelor săptămânii, te poate ajuta cu toate cele de mai sus. În plus, îți va îmbunătăți tonusul muscular și te va ajuta să te pregătești pentru revenirea la greutatea de dinaintea sarcinii după nașterea copilului.
Află mai multe despre:
Deși gimnastica, ridicarea greutăților și schiul dispar din vizor o vreme, o viață activă din punct de vedere fizic, pe tot parcursul sarcinii, nu ar trebui să cauzeze probleme. Totuși, cel mai bine este îți întrebi medicul înainte de a te pune pe treabă.
Nu exagera însă și ascultă-ți întotdeauna corpul. Ia o pauză dacă nu te simți bine sau ai febră musculară. Nu e nicio tragedie dacă nu faci mișcare o zi două dacă nu te simți în stare.
Întrerupe exercițiile și vorbește cu medicul tău dacă ai senzații de leșin sau nu te simți bine în timpul sau după exerciții sau dacă observi sângerări vaginale sau secreții de lichide, simți dureri, ai dificultăți când mergi sau crampe abdominale.
Fă-ți un obiectiv din a face mișcare, la o intensitate moderată, cel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii, dacă nu în toate. Dacă îți stabilești o rutină, îți va fi mai ușor să te ții de plan. Un partener de exerciții te poate ajuta să îți păstrezi motivația. Sau, de ce să nu încerci o aplicație pentru a-ți monitoriza progresul.
Înotul poate fi o modalitate excelentă de a face mișcare în timpul sarcinii. În apă, te vei simți surprinzător de ușoară pentru că flotabilitatea reduce presiunea de pe abdomen, articulații și coloana vertebrală. Multe piscine pun la dispoziție și o bandă de mers, o altă metodă ideală de a face mișcare, la fel ca aerobicul în apă, la o intensitate redusă.
Mersul pe jos este o altă alegere populară pentru că este la îndemână, gratuit și relaxant. Știi că faci bine ceea ce faci dacă după exerciții mai ai suficient suflu să stai la povești cu partenerul de mișcare, dar nu suficient și pentru a fredona piesa preferată cu voce tare.
Alte opțiuni sunt Pilates sau yoga cu instructor. Ai grijă să nu te întinzi pe spate pentru că greutatea bebelușului poate încetini revenirea sângelui în inimă. Instructorul tău te poate ajuta să adaptezi exercițiile pentru sarcină.
Alungă plictiseala care ar putea să se instaleze combinând diferite exerciții în diferite zile.
Dacă nu ești obișnuită să faci mișcare, dar ai primit undă verde de la medic, începe cu înot sau mergând pe jos într-un ritm mai puțin alert. Obiectivul tău ar trebui să fie 30 de minute de mișcare pe zi, dar poți fac mișcare și în reprize - 15 minute dimineața și 15 minute după-amiază.
Nu te suprasolicita. Nu ar trebui să ajungi să transpiri din abundență sau să îți pierzi suflul în așa măsură încât să mai poți vorbi normal.
Pe măsură ce sarcina avansează, mușchii planșeului pelvian vor fi sub tensiune, așa că este important să faci câteva exerciții pentru a-i susține. Roagă-ți medicul sau fizioterapeutul pentru să îți explice ce să faci sau urmărește un ghid aici.