Sarcina
Corpul în timpul sarcinii: transformări și provocări
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
- Cum se va transforma corpul meu în timpul sarcinii?
- Cât voi câștiga în greutate în timpul sarcinii?
- Sarcina este dureroasă?
Chiar dacă sarcina ta are doar câteva săptămâni, nu este exclus să fi început deja să observi și să simți mici schimbări. Corpul tău va continua să se transforme pentru că, de acum înainte, prioritatea sa va fi să facă tot ce poate pentru a sprijini și hrăni bebelușul - un lucru bun de ținut minte atunci când nu te simți în formă maximă.
Că corpul tău este prima casă a bebelușului - și tuturor ne place un chiriaș fericit -, așa că acceptă schimbările pe care le observi și încearcă să le dai o conotație pozitivă.
Află mai multe despre:
Deși sunt dificil de observat de altcineva, tu poți începe să simți mici modificări aproape imediat după ce ai rămas însărcinată.
Multe cupluri aleg să păstreze secretul sarcinii până după prima ecografie
Grețurile de dimineață, oboseala, dureri ale sânilor și iritabilitatea sunt toate semnele timpurii ale faptului că ai putea fi însărcinată.
Multe cupluri aleg să păstreze secretul sarcinii până după prima ecografie pentru a se asigura că dezvoltarea bebelușului este optimă în primele trei luni decisive le sarcinii. Dacă resimți oricare dintre simptomele de mai sus - în special o stare extremă de oboseală și grețurile de dimineață - nu va fi deloc ușor să te porți ca și cum nimic nu s-a întâmplat jurul prietenilor și al colegilor.
Deși fiecare femeie este diferită, sarcina nu va fi probabil vizibilă pentru ceilalți înainte de al doilea trimestru - între săptămâna 13 și săptămâna 29. Până în acest moment însă, veți constata că hainele „intră la apă” și burtica este din ce în ce mai evidentă.
Investește în haine pentru gravide sau cu mărimi mai mari pentru a te simți întotdeauna confortabil. Picioarele umflate sunt un alt simptom (sexi, nu-i așa?) al sarcinii, așa că dacă nu poți renunța la tocuri, descalță pantofii cât de des poți și stai cu picioarele ridicate oricând ai posibilitatea.
O altă schimbare pe care au putea să o observi - dacă ai noroc - este părul mai bogat și mai strălucitor. Femeile însărcinate nu pierd la fel de mult păr ca de obicei, așa că bucură-te de acest mic cadou.
Deși durerile persistente nu sunt comune în timpul sarcinii, poți resimți totuși anumite dureri și surse de disconfort care vin și pleacă. Acestea includ:
- Mâncărimi ale pielii: Pielea de pe abdomen te poate mânca pe măsură ce se întinde peste „balonul” în care se dezvoltă bebelușul.
- Varice și hemoroizi: Vei fi mai predispusă la varice și hemoroizi în timpul sarcinii. Evită să stai jos sau în picioare perioade îndelungate sau să îți încrucișezi picioarele atunci când stai jos.
- Secreții vaginale: O secreție cu o consistență subțire, de culoare albă, denumită leucoree, este normală în această perioadă. Ea ajută la menținerea sănătății vaginului. Dacă observi secreții de orice alt tip sau cu alte culori, consultă medicul.
- Decolorarea pielii: Hormonii sarcinii pot cauza apariția unor pete de culoare închisă pe față și pe abdomen. Intensitatea lor poate fi agravată de soare, așa că folosește cremă de protecție.
- Scurtarea respirației: Pe măsură ce plămânii procesează mai mult oxigen pentru a susține bebelușul, este posibil să simți că nu mai ai aer uneori sau că respiri mai repede.
- Creșterea apetitului: Creșterea unui bebeluș poate avea ca efect secundar o senzație permanentă de foame. Nu te lăsa păcălită! Nevoie tale energetice nu sunt pe măsura apetitului - acestea cresc ușor în al doilea trimestru și din nou în al treilea trimestru. Faptul că mănânci pentru doi nu este altceva decât un mit! Dacă ai nevoie de o gustare, alege una sănătoasă, cum ar fi fructe sau iaurt.
- Secreții mamelonare: Mameloane tale pot începe să secrete colostru, lichidul care hrănește bebelușul până când apare laptele matern. Folosește tampoane de sân pentru a preveni apariția urmelor pe haine.
- Contracții Braxton-Hicks: Pe măsură ce corpul tău se pregătește de naștere, poți simți anumite contracții de o intensitate redusă. Acestea poartă denumirea de contracții Braxton-Hicks și apar și dispar la intervale neregulate. Dacă sunt puternice și periodice, apelează la medic. S-ar putea să fi intrat în travaliu.