Sarcina
Nașterea acasă sau la spital?
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
Unde ar trebui să nasc?
Unde este cel mai sigur loc în care să nasc?
Poți naște acasă în Australia?
Care sunt avantajele unui centru de nașteri?
Mai devreme decât mai târziu, tu și partenerul tău de naștere ar trebui să începeți să discutați despre unde vrei să naști. Dacă tu și bebelușul tău sunteți sănătoși, puteți opta pentru o unitate de moașe, un centru de nașteri sau chiar o naștere la domiciliu în locul unui spital. Moașa ta îți te va informa despre ce opțiuni sunt disponibile în zona ta. Cel mai bine este însă să faci o vizite la spitale și centre de nașteri pentru a face o alegere în cunoștință de cauză. Și nu uita că îți poți schimba opțiunea oricând.
Află mai multe despre:
Majoritatea femeilor din Australia nasc într-un spital, unde au acces la servicii medicale de specialitate și unități specializate de neonatologie. Moașele te vor asista în timpul travaliului, însă medicii cu înaltă calificare și echipamentele de ultimă generație sunt la îndemână în cazul în care tu sau bebelușul aveți nevoie de ajutor. Facilitățile și opțiunile diferă de la spital la spital, așa că cere sfatul moașei, medicului și prietenilor. De asemenea, întreabă și dacă poți vizita unitățile de maternitate și ce ar trebui să iei cu tine.
Dezavantajul, în ciuda tuturor acestor garanții medicale, este că spitalele rămân până la urmă unități medicale. Chiar și unitățile de maternitate au un aer formal și impersonal. Există posibilitatea să te întâlnești cu moașa care te va asista pe durata travaliului chiar atunci, fără să o fi cunoscut înainte, iar regulile ar putea fi mai stricte decât într-o unitate de moaște.
Unitățile de moașe și centrele de nașteri nu au un aer clinic la fel de accentuat și pot fi mai reconfortante decât un spital. Puteți alege această alternativă, presupunând că și medicul tău este de acord că sarcina prezintă cu risc scăzut și nu ai fost supusă anterior la o operație de cezariană sau la alte complicații în timpul nașterii.
Unul dintre beneficii este că vei avea șanse mai mari să
fii îngrijită de o moașă cu care ai stabilit anterior o legătură în timpul sarcinii, iar mediul este mai „primitor” decât într-un spital. Poți avea acces la un bazin de naștere. De asemenea, poți merge acasă mai repede decât ai fi în mod normal externată atunci când naști într-un spital și poți beneficia ulterior de îngrijirea de care ai nevoie la domiciliu.
Ai șanse mai mari să fii îngrijită de o moașă cu care ai stabilit anterior o legătură în timpul sarcinii.
Dezavantajele sunt că, cel mai probabil, nu vei avea acces la anestezie epidurală și vei fi transferată la un spital dacă apar există complicații.
Unele femei aleg să nască în mediul familiar și reconfortant al propriei locuințe. Cu toate acestea, din motive evidente, aceasta poate fi o opțiune doar dacă ai „plutit” prin sarcină, nu vei da naștere la gemeni și medicul tău consideră că sarcina ta prezintă un risc scăzut.
Nașterea acasă impune o anumită planificare din partea ta și a partenerului tău de naștere și ai nevoie de asistența unei moaște, unui obstetrician sau unui medic de familie cu pregătire de specialitate.
Unul dintre dezavantajele nașterii la domiciliu este că moașa ta va trebui să te transfere la spital dacă travaliul sau nașterea nu decurg normal, ceea ce poate crea multă îngrijorare. Cel mai probabil, anestezia epidurală nu este o opțiune la domiciliu.
Chiar dacă ți-ai format o opinie destul de fermă despre locul în care dorești să naști, travaliul este imprevizibil și lucrurile nu merg întotdeauna conform planului tău de naștere riguros stabilit în prealabil. Fă munca necesară de cercetare și discută opțiunile cu medicul sau moașa.