Sarcina
Jurnalul consultațiilor în timpul sarcinii
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
Când ar trebui să îi spun medicului meu de familie că sunt însărcinată?
Când trebuie să merg la prima ecografie?
Care sunt consultațiile importante din timpul sarcinii?
Ia jurnalul în mână sau deschideți calendarul de pe smartphone. Este timpul să notezi câteva programări importante pe care le vei avea în timpul sarcinii. Acestea te vor ajuta să îți supravegheați sănătatea și dezvoltarea bebelușului.
Află mai multe despre:
Locul unde vei merge la consultații în timpul sarcinii va depinde de locul unde decizi că vei naște - într-un spital privat sau de stat, sau acasă.
Consultațiile pot avea loc într-un spital, o clinică sau un cabinet medical. Din nou, în funcție de alegerile tale, poți merge la aceeași persoană pentru fiecare consultație sau la mai mulți medici și moașe.
Cel mai important lucru este însă să faci programările necesare și să te duci la ele pentru că acest lucru te va ajuta să te asiguri că sănătatea ta și a bebelușului tău este gestionată corespunzător.
Prima programare? Confirmarea sarcinii de către medicul de familie. Această consultație va include, cel mai probabil:
- Analize de sânge
- Analiza urinei
- Verificarea tensiunii arteriale și alte controale generale ale stării de sănătate
În timpul acestei programări, puteți stabili data preconizată a nașterii și poți discuta cu medicul de familie despre cum și unde ai vrea să naști. În funcție de alegerile tale, acesta te poate sfătui ce să faci mai departe.
În jurul momentelor când se împlinesc 6-12 săptămâni de sarcină, ar trebui să mergi la prima ecografie și să poți să auzi bătăile inimii bebelușului. Ecografia va arăta și cum se dezvoltă bebelușul tău. Analizele de sânge și măsurătorile efectuate în timpul ecografiei vor depista și orice posibile anomaliile congenitale.
Și rezultatele altor analize mai detaliate vor fi disponibile pentru a identifica malformațiile congenitale și genetice specifice. Poți afla și sexul bebelușului tău. Întreabă cadrul medico-sanitar dacă vrei să afli mai multe informați despre analizele pe care le poți face.
Începând cu săptămâna 18 sau 20, sexul bebelușului poate fi aflat cu ajutorul ecografiei, așa că dacă tu și partenerul tău vreți să știți, asigurați-vă că faceți o programare la care puteți ajunge amândoi.
Denumită uneori și morfologie fetală, această ecografie va analiza membrele și structura fetală a bebelușului, va verifica poziția placentei și va evalua volumul lichidului amniotic.
Obișnuiește-te să te prezenți la medic sau moașă în fiecare lună pentru ca aceștia să îți poată monitoriza starea generală de sănătate și de bine.
Un nivel ridicat al glicemiei se înregistrează la 3 până la 8% dintre femei în timpul sarcinii. După un „post” de peste noapte, ți se va preleva probă de sânge înainte și după ce ai băut o băutură bogată în glucoză. Această analiză se va face la centrul sau clinica de patologie și va dura cel puțin două ore, așa că ia cu tine laptopul sau o carte pentru a ca timpul de așteptare să treacă mai repede.
În chiar prima programare, ți le va stabili grupa de sânge. Dacă ai Rh-ul negativ, dar bebelușul nu, corpul tău poate începe să producă anticorpi care atacă sistemul sanguin al bebelușului. O injecție denumită imunoglobulină anti D împiedică acești anticorpi să facă rău bebelușului. Medicul sau furnizorul de servicii medicale te va anunța când și dacă aveți ai nevoie de injecții anti D.
Cu cât te apropii mai mult de data limită, cu atât mai des obstetricianul, moașa sau medicul tău vor dori să te vadă, iar în aproprierea datei preconizate a nașterii, controalele tale vor avea o frecvență săptămânală.
Pe lângă faptul că se monitorizează constant dimensiunea bebelușului prin măsurarea distanței de la partea superioară a osului pelvian până la partea superioară a burții, ți se vor face și controale generale ale stării de sănătate și de bine.
Deși cabinele medicale de specialitate sunt de regulă prevăzute cu ecografe, care pot oferi chiar și imagini 4D ale bebelușului, cabinele de medicină de familie și ale moașelor nu dispun de astfel de echipamente. Dacă dorești, în orice moment, să ți se facă o ecografie suplimentară, te poți adresa medicului sau moașei pentru o trimitere. Nu trece însă cu vederea că aceste proceduri pot fi costisitoare.
Dacă ești îngrijorată de sănătatea ta sau a bebelușului tău sau ai antecedente de tulburări genetice în familie, vorbește cu furnizorul de asistență medicală despre orice analize suplimentare de care ai putea avea nevoie.