Sarcina
Stresul în timpul sarcinii
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
De ce sarcina este o sursă de stres?
Care sunt principalele cauze ale stresului în timpul sarcinii?
Cum pot face față stresului în timpul sarcinii?
Așteptarea și încercările au ajuns la final - ești însărcinată. Este o veste minunată. Și atunci, de ce te simți în continuare atât de stresată?
Află mai multe despre:
Sarcina ne poate copleși uneori. Întrebări fără sfârșit. E bine bebelușul meu? Voi fi o mamă bună? Va fi travaliul prea dureros pentru mine? Mă va mai considera partenerul sexy? Corpul meu își va reveni vreodată?
Fiecare femeie trăiește experiență a sarcinii în felul ei și nu există două experiențe identice. Atunci când te gândești la ce îți asumi - nu doar creșterea unui omuleț, ci o imensă responsabilitate timp de mulți, mulți ani de acum înainte - anxietatea, stresul sau îngrijorarea își pot croi cu ușurință loc în mintea și sufletul tău.
Nu uita că însă că majoritatea femeilor resimt un anumit nivel de stres în timpul sarcinii și că acest lucru este absolut normal.
Identificarea sursei de stres te poate ajuta să decizi măsurile de atenuare.
Dacă presiunea la locul de muncă devine prea mare, o discuție sinceră cu șef tău poate fi de ajutor. Dacă te îngrijorează cu tu și partenerul tău vă veți descurca din punct de vedere financiar după nașterea bebelușului, apelează la sfaturile unor profesioniști.
Cel mai important însă este să îți „tratezi” stresul dacă ajunge să îți afecteze viața în așa măsură încât devine foarte greu să muncești sau să dormi sau nu te simți bine.
Pentru fiecare dintre noi, strategiile de reducere a stresului care dau rezultate sunt diferite. Este esențial să îți găsești propriului mod de relaxare, mai ales atunci când nivelul de stres este la cote ridicate.
- Fă mișcare: 30 de minute de mers în pas vioi sau înot în majoritatea zilelor săptămânii, dacă nu în toate, poate face minuni.
- Eliberează-ți mintea: Investește într-o aplicație de meditație mindfulness, participă la un curs de yoga sau mergi la o plimbare. Toate acestea te pot ajuta să îți recapeți concentrarea și atenuează simptomele stresului.
- Comunică: Găsește pe cineva cu care să vorbești - partenerul, un prieten, mama sau un terapeut. Capacitatea de a da glas temerilor și frustrărilor te poate ajuta să vezi cât de normale și rezolvabile sunt majoritatea dintre ele.
- Stai departe de negativism: Oamenii adoră să își dea cu părerea - indiferent dacă le-o ceri sau nu - iar vorbăria despre subiecte neplăcute poate avea un impact asupra nivelului de stres. Dacă cineva te face să te simți anxioasă cu poveștile ei sau lui de groază, retrage-te politicos din conversație și pleacă.
-
Alocă timp: O plimbare, citirea ziarului, vizionarea unui film, manichiura. Orice îți place să faci singură te va ajuta să îți limpezești mintea și să te concentrezi asupra aspectelor pozitive.
Dacă, în orice moment al călătoriei tale prin sarcină, te simți exagerat de anxioasă sau stresată, vorbește despre asta cu medicul de familie.