Sarcina
Importanța mineralelor în timpul sarcinii: funcții, proprietăți și surse
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
- Ce sunt și ce funcții îndeplinesc?
- Care sunt tipurile și sursele?
- Cât este doza zilnică în timpul sarcinii?
- Sunt ele importante pentru dezvoltarea bebelușului tău?
Mineralele ajută la dezvoltarea și funcționarea corectă a organismului, fiind esențiale pentru o bună stare de sănătate. Mineralele sunt, de asemenea, fundamentale pentru dezvoltarea bebelușilor.
Află mai multe despre:
Micronutrienții, precum mineralele, sunt esențiali atât pentru sănătatea fătului, cât și a mamei. În ciuda faptului că mecanismele biologice ale mineralelor nu sunt complet înțelese, este clar totuși, că deficitul de micronutrienți în timpul sarcinii poate duce la anemie, hipertensiune arterială, complicații obstetricale și poate determina o creștere și o dezvoltare deficitară a nou-născutului. În timpul sarcinii, ca urmare a nevoilor crescânde cauzate de schimbările fiziologice, deficitul de minerale este, de fapt, frecvent. Prin urmare, asigurarea unui aport suficient de micronutrienți (fie din alimente, fie din suplimente) este fundamentală pentru o sarcină lipsită de riscuri și pentru o dezvoltare adecvată a fătului [1.1].
În general, mineralele acționează în mai multe moduri și sunt importante pentru ca organismul să se mențină sănătos. Ele sunt absorbite în organism atunci când sunt consumate alimente care le conțin. Prin intermediul sistemului digestiv, ele sunt ulterior absorbite în fluxul sanguin și în alte celule și țesuturi. Substanța stocată în organism este apoi utilizată pentru a menține totul în stare de funcționare corectă. Fiecare proces important depinde de minerale într-un fel sau altul. De aceea, echilibrul acestora este extrem de important. Mineralele îmbunătățesc funcționarea oaselor, mușchilor, inimii și creierului, producând, de asemenea, substanțe chimice numite enzime și hormoni, care sunt esențiale pentru multe funcții corporale, inclusiv pentru sistemul digestiv, sistemul imunitar și sistemul reproducător. Aceste substanțe nutritive esențiale sunt disponibile în diferite tipuri de alimente. Ele sunt, de asemenea, prezente în dispozitive medicale, medicamente și suplimente.
Există două tipuri de minerale: macrominerale și oligoelemente [1.2]. Organismul are nevoie de cantități mai mari de macrominerale, printre care se numără calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clor și sulf. Oligoelementele sunt necesare în cantități mai mici și includ fier, mangan, cupru, iod, zinc, cobalt, fluor și seleniu [1.2].
Toate celulele corpului se bazează pe oxigen pentru a obține energie. Unele minerale ajută organismul să se oxigeneze mai bine [2.1]. Care sunt acestea? Citiți în continuare pentru a afla.
Fierul este o componentă a proteinei numită hemoglobină, care are rolul de a transporta și de a regla oxigenul în fluxul sanguin [3.1].
Calciul ajută la controlul fluxului de sânge din corp, controlând care vase de sânge se contractă și se dilată și când fac acest lucru. Acest proces permite ca o cantitate mai mare de sânge oxigenat să fie transportată către țesuturile care au nevoie de oxigen la un anumit moment [4.1] [5.1].
Cuprul adaugă fier în hemoglobină, care este mai apoi utilizată pentru a transporta oxigenul prin corp [6.1].
Zincul este disponibil în organism în cantități mici (în medie între 1,4 și 3 g) [7.3] și este un cofactor a mai multor enzime importante. În plasmă, acesta este agregat cu diferite proteine și aminoacizi [7.2].
Seleniul, deși prezent într-o concentrație foarte mică în organism (aproximativ 13 mg), este un element esențial, deoarece protejează integritatea membranei celulelor [9.1].
În timpul sarcinii, este posibil ca alimentația să nu garanteze în totalitate aprovizionarea corespunzătoare cu minerale a mamei și a fătului. De aceea, suplimentele alimentare prenatale cu vitamine și minerale sunt importante pentru o sarcină sănătoasă și pentru a oferi fătului toți nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare adecvată [10.1].
Conform studiilor științifice, necesarul următoarelor minerale crește în timpul sarcinii: Fier (Fe), Zinc (Zn), Cupru (Cu) și Seleniu (Se) [10.2].
Sunt multe alimente care conțin minerale și majoritatea oamenilor obțin toate mineralele de care au nevoie din sursele din alimentația lor [3]. În unele cazuri, medicii pot recomanda administrarea suplimentelor alimentare pentru unul sau mai multe minerale. Acest lucru se poate întâmpla dacă aveți afecțiuni, ca de exemplu cele care fac dificilă absorbția mineralelor din alimentesau sunteți în situații speciale care determină o nevoie mai mare de unul sau mai multe minerale comparativ cu cea a majorității oamenilor.
Dacă suferiți de anumite afecțiuni medicale, nivelurile ridicate ale unor minerale pot fi periculoase [1.3]. De exemplu, persoanele cu afecțiuni renale cronice trebuie să mănânce puține alimente cu un conținut ridicat de potasiu. În mod normal, rinichii elimină excesul de potasiu din sânge, iar atunci când sunt bolnavi, nu îl pot elimina [11.1], Acumularea de postasiu în corp poate fi periculoasă și poate duce la un atac de cord, sau chiar la moarte .
Fructele tropicale, ca bananele, mango, ananasul și fructul pasiunii sunt o sursă excelentă de minerale [3]. Alte surse vegetale includ legumele, de exemplu, conopida, broccoli și varza de Bruxelles. Nucile, crustaceele și carnea conțin, de asemenea, mulți dintre acești nutrienți esențiali [12.1].
Nevoile nutriționale variază oarecum în funcție de persoană, dar poate fi de folos să aveți ca punct de referință cantitățile zilnice recomandate. De exemplu, cantitatea de referință de calciu este de 1000 mg pe zi pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani [14.1]. Pentru fier, cifra este mai variabilă. Bărbaților cu vârsta peste 18 ani și femeilor cu vârsta peste 50 de ani li se recomandă 8 mg pe zi, în timp ce pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, cantitatea este de 18 mg pe zi [15.1]. Este important să consumați cantitățile corecte. Consumul insuficient al oricăruia dintre aceste elemente poate cauza deficiențe; consumul excesiv poate afecta organismul.
O femeie însărcinată, conform Universitatății Harvard, ar trebui să obțină un aport zilnic de [16.1]:
- Fier: 27 mg
- Zinc: 11-12 mg
- Seleniu: 70-80 μg
- Cupru: 1,5 sau 2,0 mg
Mai mult, conform ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), în timpul sarcinii, aportul zilnic de minerale crește puțin [16.1]:
- Calciu: 1000-1300 mg
- Iod: 220 micrograme
În timpul sarcinii, necesar o varietate de minerale pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Citiți în continuare pentru a afla care sunt unele dintre acestea, precum și cantitățile zilnice recomandate pentru femeile însărcinate.
Calciul îi conferă bebelușului tău oase și dinți puternici, precum și vase de sânge nervi și mușchi sănătoși. Cantitatea zilnică recomandată pentru majoritatea femeilor însărcinate și în alăptare este de 1000mg, respectiv de 1300 mg pentru cele cu vârsta sub 18 ani. Surse excelente de calciu includ laptele, iaurtul migdalele [14.2].
Cantitatea de cupru recomandată femeilor însărcinate este de 1 mg pe zi. Acesta ajută la formarea inimii, oaselor, sistemului nervos, arterelor și vaselor de sânge ale bebelușului. Suplimentele nu sunt obligatorii, deoarece puteți obține cantitatea necesară din alimente. Cuprul poate fi găsit în linte verde, nuci caju și mango [17.1].
Iodul reglează metabolismul bebelușului și ajută la dezvoltarea sistemului nervos al acestuia. Veți avea nevoie de 220 mcg pe zi [18.1]. Acesta se găsește în sarea de masă iodată, pește, alge marine, lapte și alte produse lactate.
Pentru a satisface nevoile mamei și ale bebelușului în creștere, este necesar un total de 27 mg de fier pe zi. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris un supliment, va trebui să îl luați. Fierul produce celulele sanguine care furnizează oxigen celulelor, esențial pentru multe funcții, și contribuie la formarea oaselor și a dinților. Acesta se găsește în alimente precum carne roșie, ficat și organe, nuci și semințe [15.2].
Magneziul este recomandat într-o cantitate zilnică de 300-400 mg [4]. Acesta contribuie la formarea proteinelor, reglarea sistemului nervos și la producerea de energie. De asemenea, reglează nivelul de insulină și de zahăr din sânge și construiește și repară țesuturile corpului. Printre sursele de magneziu se numără [19.1].
Fosforul poate fi găsit în alimente precum carne, pește, ouă și lactate. Se recomandă un aport de 700 mg pe zi [20.1]. Acesta contribuie la formarea oaselor și dinților bebelușului, joacă un rol important în coagularea sângelui și menține un ritm cardiac normal.
Aportul unor cantități corecte din toate aceste substanțe ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului, la imunitatea și energia gravidei și în recuperarea mamei după naștere. Așadar, pentru a te bucura de sănătate, încearcă să incluzi în alimentația ta alimente variate bogate în nutrienți și să suplimentezi dieta cu un complex de minerale și vitamine special conceput pentru sarcină.
Surse bibliografice
- National Library of Health – Medline Plus, ‘Minerals’: Minerals: MedlinePlus - 1 2 3
- https://www.airofit.com/blog/how-to-get-more-oxygen/ - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/ - 1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/248958 - 1
- https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2382790 - 1
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=copper - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/- 1 , 2
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145713/ - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-Consumer/ - 1
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730771/ 1 , 2
- https://www.davita.com/diet-nutrition/articles/basics/potassium-and-chronic-kidney-disease - 1
- https://www.healthline.com/nutrition/foods-with-minerals - 1
- https://link.springer.com/article/10.1007/s12665-022-10483-w - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/ - 1 , 2
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/ - 1 , 2
- https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-Consumer/ - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/ - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-Consumer/ - 1
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Phosphorus-Consumer/ - 1