Newsletter 1

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

După ce ovulul a fost fecundat de un spermatozoid, acesta se transformă într-o celulă unică, care conţine întregul material genetic necesar dezvoltării unui copil.

Această celulă conţine 46 de cromozomi (23 cromozomi proveniţi de la dumneavoastră şi 23 cromozomi proveniți de la tată). Aceste „cărămizi de construcţie“ genetice vor determina caracteristicile copilului dumneavoastră, de exemplu sexul acestuia, precum şi culoarea ochilor şi a părului.. Din moment ce dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră sunteţi responsabili fiecare pentru jumătate din cromozomi, copilul va semăna cu dumneavoastră în anumite privinţe, iar alte trăsături le va moşteni de la tatăl său.

La 12-20 de ore după fecundaţie, celula unică se divide. Aceste celule continuă să se dividă, rezultând o „mingiuţă“ de celule. Acesta este începutul unei noi vieţi.

Recomandări

>Dacă nu aţi început încă să citiţi despre sarcină şi creşterea unui copil, atunci a sosit momentul!

Mergeţi la o librărie sau la o bibliotecă sau căutaţi pe internet informațiile necesare. Prietenii care au deja copii ar putea să vă împrumute materiale de citit sau să vă recomande o carte bună.

> Sarcina reprezintă o solicitare considerabilă pentru organismul dumneavoastră. S-ar putea să aveţi nevoie de vitamine, minerale şi substanţe nutritive suplimentare (acid folic, iod şi fier), pentru a contribui la susţinerea dezvoltării armonioase a copilului dumneavoastră. Dacă nu aţi început deja, puteţi să începeţi acum să luaţi un supliment alimentar cu multivitamine şi minerale pentru sarcină, aşa cum este  Elevit 1 comprimate filmate.

 

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Dacă ovulul dumneavoastră este fecundat de unul dintre milioanele de spermatozoizi care au fost eliberaţi în timpul ultimului dumneavoastră contact sexual, vă felicităm!

Tocmai aţi conceput un copil. În timp ce se divide rapid, ovulul fecundat va străbate trompa uterină şi va ajunge în uter, unde îşi va rămâne pe perioada sarcinii. Această călătorie durează aproximativ 7 zile, începând cu momentul în care ovulul a fost eliberat de către ovar.

Deşi probabil că nu veţi fi conştientă de transformările uluitoare care au loc în interiorul dumneavoastră, organismul dumneavoastră a fost extrem de ocupat cu pregătirile pentru sosirea ovulului fecundat.

Mucoasa uterului s-a îngroşat, iar vascularizaţia sanguină a acestuia îl pregăteşte să susţină un copil aflat în dezvoltare.

Altceva?

>De îndată ce bănuiţi că sunteţi însărcinată, puteţi folosi data la care v-a început ultima menstruaţie pentru a vă calcula data probabilă a naşterii.

>Medicul dumneavoastră va utiliza această dată până în momentul în care va putea măsura cu precizie dimensiunea fătului dumneavoastră pentru a vă estima mai bine data probabilă a naşterii.

 

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 2

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Micuţul ghemotoc de celule care ajunge în uterul dumneavoastră este numit blastocist, ceea ce înseamnă „minge umplută cu lichid“. Acesta va continua să mai plutească intra-uterin şi va continua să crească, după care se va ataşa de peretele uterului dumneavoastră, la aproximativ 9 zile după fecundaţie.

După ce s-a implantat în mucoasa uterină îngroşată, blastocistul se împarte în două grupuri.

Grupul intern de celule va da naştere copilului dumneavoastră, iar grupul extern, care s-a ataşat de peretele uterin, se va transforma în placentă.

Grupul intern de celule se va împărţi în 3 straturi, fiecare dintre acestea fiind responsabil de dezvoltarea unor părţi şi sisteme diferite din organismul copilului dumneavostră.

Recomandări

> Sarcina este o perioadă de timp care reprezintă o imensă solicitare a organismului dumneavoastră din punct de vedere nutriţional şi este foarte important să îi furnizaţi copilului dumneavoastră aflat în dezvoltare substanţele nutritive adecvate.

>  Respectarea unui regim alimentar sănătos, bogat în fructe proaspete, legume şi proteine de calitate superioară, pot să vă ajute (link către însărcinată > alimentaţie) să vă menţineţi ridicate nivelurile de energie şi să vă furnizeze tipurile potrivite de substanţe nutritive pentru sarcină.

>  Dacă încă nu aţi procedat astfel, cea mai sigură opţiune este să încetaţi să mai consumaţi alcool şi/sau să mai fumaţi.

>   Dacă partenerul dumneavoastră fumează, s-ar putea ca el să dorească, de asemenea, să renunţe la fumat.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

 Unele dintre simptomele timpurii ale sarcinii pot semăna oarecum cu simptomele premenstruale, ceea ce poate da naştere la confuzii.

Este posibil să aveţi tulburări de dispoziţie afectivă, să fiţi balonată, iar sânii să vă fie sensibili şi umflaţi.

Când blastocistul se cuibăreşte în peretele uterului dumneavoastră, s-ar putea să vă cauzeze o uşoară sângerare, denumită „spotting“. Nu este o menstruaţie, însă există femei care o confundă cu o menstruaţie şi cred că nu sunt însărcinate.

În interiorul abdomenului dumneavoastră, uterul începe să crească în volum, pentru a-i face loc copilului care creşte.

Altceva?

Dacă nu aţi făcut încă o programare la medicul dumneavoastră, acum este momentul s-o faceţi.

În cadrul acestei consultaţii, veţi fi supusă unei examinări medicale amănunţite, vă va fi analizat istoricul medical şi veţi programa examinările de rutină necesare pe durata sarcinii.

De asemenea, veţi putea discuta despre îngrijirile prenatale şi despre locul în care doriţi să naşteţi.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 3

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 1,25 mm.

Cu toate că este încă extrem de micuţ, embrionul nu mai arată ca o minge.

Din punct de vedere al dezvoltării se petrec foarte multe lucruri. Începe deja formarea câtorva dintre organele vitale ale copilului.Se dezvoltă inima, precum şi tubul neural, care va da naştere creierului, măduvei spinării şi sistemului nervos central.

Placenta nu funcţionează încă la capacitate maximă, astfel încât copilul dumneavoastră primeşte majoritatea substanţelor nutritive de care are nevoie prin intermediul sacului amniotic format după implantare.

Placenta va începe să funcţioneze la capacitate maximă în săptămânile următoare de sarcină.

Recomandări

> Primele 6-8 săptămâni după concepţie sunt critice pentru dezvoltarea copilului dumneavoastră, inclusiv pentru formarea organelor sale vitale. Cu toate acestea, majoritatea femeilor nici nu ştiu că sunt însărcinate până când copilul lor nu începe să crească şi să se dezvolte.

> S-ar putea să dureze ceva timp până veţi acumula nivelurile ridicate de substanţe nutritive de care organismul dumneavoastră va avea nevoie pentru a asigura atât necesarul dumneavoastră, cât şi al copilului în creştere şi este dificil de garantat că veţi obţine cantităţi suficiente exclusiv prin alimentaţie.

> Dacă nu luaţi deja, este important să începeţi să luaţi zilnic, pe întreaga durată a sarcinii, Elevit 1 comprimate filmate – pentru a ajuta la acoperirea necesităţilor de substanţe nutritive esenţiale și pentru a susţine dezvoltarea sănătoasă a copilului dumneavoastră.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Hormonii din sarcină pot cauza apariţia unor noi simptome.

S-ar putea să vă simţiţi foarte obosită şi lipsită de energie şi să doriţi să vă odihniţi mai mult decât de obicei. Dacă de obicei sunteţi o persoană activă, s-ar putea să vă întrebaţi care este problema.

De asemenea, în această perioadă pot să înceapă greţurile matinale, făcându-vă să vă simţiţi foarte rău. În pofida credinţei populare, acesta pot să apară în orice moment al zilei şi nu doar în cursul dimineţii şi pot varia în severitate de la o uşoară senzaţie de greaţă până la vărsături frecvente.

Altceva?

Analizaţi stilul dumneavoastră de viaţă zilnic, pentru a vedea dacă puteţi face unele schimbări, astfel încât începutul în viaţă al copilului dumneavoastră să fie unul cât mai bun posibil.

Există o sumedenie de factori pe care este posibil să nu-i fi luat în considerare, inclusiv tipurile de alimente pe care ar trebui sau nu să le consumaţi, precum şi substanţele pe care trebuie să le evitaţi în timpul sarcinii. 

Pentru mai mult informaţii, citiţi paginile noastre referitoare la alimentaţie şi stil de viaţă.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 4

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 2-4 mm.

Embrionul arată acum ca un mormoloc de forma literei C.

Aceasta este o săptămână foarte importantă în dezvoltarea copilului dumneavoastră, deoarece acum se închide tubul neural care face legătura dintre creier şi măduva spinării.

De asemenea, începe dezvoltarea aparatului digestiv şi a aparatului circulator. Inima este primul organ care începe să funcţioneze – micuţa inimă începe să bată.

Capul copilului dumneavoastră începe să capete formă, iar organele interne (exemplu rinichii şi ficatul) continuă să crească.

Membrele superioare şi inferioare ale copilului dumneavoastră încep să crească şi au aspectul unor mici protuberanţe, ca nişte mici muguri pe corp.

Recomandări

> După ce sarcina dumneavoastră a fost confirmată, faceţi programare la spital sau la maternitate.

> Nu uitaţi să luaţi un supliment alimentar cu multivitamine şi minerale pentru sarcină, precum Elevit 1 comprimate filmate, zilnic, pe toată durata sarcinii. Puteţi să vă setaţi un memento pe telefon pentru a vă ajuta să vă amintiţi să-l luaţi zilnic.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

În continuare, este posibil ca sânii dumneavoastră să fie sensibili şi să aveţi senzaţia că sunt mai plini şi mai grei decât de obicei.

S-ar putea ca simptomele dumneavoastră de sarcină să includă acum modificări ale simţului olfactiv şi gustativ (miros şi gust).

Este posibil ca mirosuri care vă plăceau să vă întoarcă acum stomacul pe dos şi să aveţi poftă să consumaţi un anumit aliment pe care înainte nu-l puteaţi suferi.

 Nu este deloc neobişnuit să aveţi ameţeli sau senzaţii de leşin, mai ales dacă staţi în picioare mult timp sau dacă vă ridicaţi brusc în picioare. Trebuie să cunoaşteţi aceste lucruri şi să nu le acordaţi importanţă mai mare decât este cazul.

Altceva?

Hormonii din sarcină pot cauza modificări bruşte sau extreme de dispoziţie afectivă şi s-ar putea să aveţi senzaţia că sunteţi pe un soi de montagne russe al emoţiilor.

Este posibil ca la un moment dat să vă simţiţi vulnerabilă şi pe punctul de a izbucni în lacrimi, iar după un minut să vă simţiţi fericită şi surescitată.

Prietenii şi familia pot reprezenta o reţea extraordinară de sprijin pentru dumneavoastră, în special care au şi ei copii şi care pot să înţeleagă exact ce simţiţi.

Asiguraţi-vă partenerul de viață că aceste modificări bruşte sau extreme de dispoziţie afectivă sunt normale. S-ar putea ca el să nu se aştepte ca dumneavoastră să aveţi atât de multe emoţii şi să nu ştie sigur ce se întâmplă.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 5

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 4-5 mm.

Pe capul uriaş, care are totuşi o alură umană, se formează o faţă micuţă, devenind vizibile micile nări, buzele şi limba. Ochii se văd ca nişte pete întunecate, sub pielea subţire şi transparentă.

Membrele superioare şi inferioare continuă  să crească, iar la capetele lor se pot vedea începuturile mâinilor şi picioarelor.

Inima copilului dumneavoastră continuă să crească şi are o frecvenţă de aproximativ 150 de bătăi pe minut, adică de 2 ori mai mare decât a dumneavoastră.

Aparatul digestiv, ficatul, rinichii, organele genitale interne şi plămânii se dezvoltă şi, în curând, vor avea forma finală.

Recomandări

 > Stabiliţi-vă ca obiectiv efectuarea de exerciţii fizice uşoare şi regulate, timp de aproximativ 30 de minute pe zi, pe toată durata sarcinii. Acestea vă vor ajuta să vă menţineţi în formă şi s-ar putea să vă ridice moralul în cazul în care vă simţiţi obosită sau anxioasă. Puteţi să faceţi o plimbare sau puteţi încerca să înotați. Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a stabili care sunt exerciţiile cele mai potrivite.

> Dacă vă deranjează greţurile matinale, poate ar fi bine să încercaţi unul dintre aceste remedii comune.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Pe măsură ce sarcina avansează, sânii dumneavoastră continuă să se modifice. S-ar putea să observaţi că mameloanele devin maronii şi își modifică aspectul (devin denivelate), iar venele de pe sâni devin mai evidente pe măsură ce creşte aportul de sânge de la nivelul acestora.

Din cauza cantităţii crescute de hormoni din timpul sarcinii, aparatul dumneavoastră digestiv devine mai leneş, iar mâncarea va avea nevoie de mai mult timp pentru a traversa tubul digestiv. Acest lucru poate duce la constipaţie, care poate persista pe toată durata sarcinii.

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, consumaţi din abundenţă alimente bogate în fibre, beţi apă din belşug şi efectuaţi regulat exerciţii fizice. Pentru informaţii suplimentare, descărcaţi formularul nostru cu recomandări utilereferitoare la gestionarea constipaţiei

De asemenea, s-ar putea să constataţi că şi pielea prezintă modificări pe perioada sarcinii. Unele femei au o anume „strălucire“ şi arată fantastic, în timp ce altor femei încep să le apară coşuri, ca în adolescență. Regimul alimentar vă poate ajuta în gestionarea acestei probleme, astfel încât se recomandă să respectaţi un regim alimentar sănătos, bogat în fructe proaspete şi legume.

Altceva?

Păstraţi deschise canalele de comunicare cu partenerul dumneavoastră. Cu dumneavoastră se petrec multe schimbări, iar partenerul dumneavoastră poate părea un simplu observator.

Dacă îl ajutaţi să înţeleagă ce se întâmplă cu dumneavoastră, s-ar putea să se simtă mai confortabil şi să fie mai conectat la întregul proces.

Dacă acest lucru nu vă produce disconfort, aţi putea să doriţi să îl implicaţi în controalele dumneavoastră prenatale şi în efectuarea ecografiilor. 

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 6

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 14–20 mm.

Faţa copilului dumneavoastră continuă să capete formă. Se dezvoltă mandibula şi nasul, precum şi elementele precursoare ale dinţilor. Este o perioadă de timp importantă pentru formarea ochilor şi a urechii interne.

Cartilajul original a început să fie înlocuit de celule osoase, pe măsură ce membrele superioare şi cele inferioare se alungesc şi încep să crească degetele de la mâini şi de la picioare, care sunt legate între ele prin membrane interdigitale.

În interiorul cordonului ombilical se dezvoltă intestinul. Poate părea un loc ciudat pentru a conţine intestinul, însă acesta va trece ulterior în corpul copilului.

Se dezvoltă aparatul circulator al copilului şi se poate vedea acum o reţea de vase de sânge sub un strat de piele subţire şi transparentă. Va mai trece un timp până când organismul va începe să depoziteze grăsimile şi să ia o alură mai durdulie.

Recomandări

> Primul examen ecografic, pentru verificarea dezvoltării copilului dumneavoastră, este efectuat în mod normal între 8 şi 12 săptămâni de sarcină. Dacă nu v-aţi făcut încă prima programare pentru consult prenatal la medicul dumneavoastră, ar trebui să aveţi acum în vedere acest aspect.

> Dacă lucraţi, este o idee bună să verificaţi care sunt drepturile dumneavoastră referitoare la concediul de maternitate şi condiţiile acestuia. Acestea pot să diferire de la o companie la alta. De asemenea, partenerul dumneavoastră poate verifica care sunt drepturile sale legate de concediul de paternitate.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Cu toate că abdomenul vă este încă destul de plat, uterul a crescut deja considerabil şi este posibil să vă apese deja pe vezica urinară. Din această cauză, s-ar putea să aveţi nevoie să urinaţi mai frecvent.

Chiar dacă uneori senzaţia de micţiune survine într-un moment nepotrivit, este bine să vă goliţi vezica atunci când simţiţi nevoia, fără a încerca să amânaţi momentul.

În cazul în care vă treziţi noaptea pentru a urina şi acest lucru vă deranjează somnul, puteţi să încercaţi să consumaţi mai puţine lichide în cursul serii.

Inima lucrează mai din greu decât în mod obişnuit, crescând volumul de sânge pe care îl pompează, pentru a vă susţine sarcina.

Altceva?

Dacă nu purtaţi încă un sutien de susţinere, conceput secial pentru femeile însărcinate, probabil că acum este momentul să cumpăraţi unul. Sânii dumneavoastră continuă să crească. În majoritatea magazinelor de specialitate veţi găsi un sutien potrivit, conceput special pentru femeile însărcinate.

Continuaţi să vă alimentaţi sănătos, cu numeroase alimente bogate în substanţe nutritive necesare pentru dumneavoastră şi copilul dumneavoastră.

Nu uitaţi să vă luaţi suplimentul alimentar pentru sarcină, pentru a vă asigura că aveţi un aport suficient de substanţe nutritive esenţiale precum acid folic, iod şi fier, care vă ajută atât pe dumneavoastră, cât şi dezvoltarea copilului dumneavostră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 7

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 22–30 mm.

Copilul dumneavoastră poate fi recunoscut tot mai uşor ca fiind o fiinţă umană în miniatură.

Capul copilului este foarte mare comparativ cu corpul, însă faţa este tot mai evidentă. În jurul nărilor sale micuţe se formează un nas, iar pleoapele au crescut şi acoperă aproape în întregime ochii săi.

Cele mai importante organe interne ale copilului dumneavoastră continuă să se dezvolte, iar intestinele încep să treacă din cordonul ombilical în abdomenul său.

Se formează acum articulaţiile de la nivelul membrelor superioare şi inferioare, astfel încât copilul va putea îndoi membrele. Degetele de la mâini şi de la picioare sunt formate aproape complet.

Cartilajul continuă să se transforme în os, formând începutul scheletului copilului dumneavoastră.

Recomandări

> Adresaţi-vă medicului, asistentei medicale sau moaşei dumneavoastră dacă vă deranjează vreun lucru legat de sarcina dumneavoastră sau dacă sunteţi îngrijorată în legătură cu naşterea sau cu rolul de mamă.

> Musculatura planşeului pelvin va începe să fie suprasolicitată de sarcină. Este o idee bună să începeţi efectuarea zilnică de exerciţii pentru planşeul pelvin, pentru a menţine tonifiată musculatura şi a preveni problemele.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

În acest moment, s-ar putea să gestionaţi deja câteva simptome de sarcină (precum greţurile matinale, sensibilitatea mamară, poftele alimentare şi modificările bruşte sau extreme de dispoziţie afectivă).

Dacă simţiţi că oboseala pe care o simţiţi vă afectează într-o măsură excesivă, s-ar putea să fie nevoie să refuzaţi sau să limitaţi pentru moment câteva din activităţile sociale. Mergeţi la culcare devreme, dacă simţiţi nevoia, şi aşezaţi-vă şi odihniţi-vă ori de câte ori puteţi.

Încercaţi să obţineţi ajutorul unui membru de familie în îndeplinirea unor îndatoriri cum ar fi treburile gospodăriei.

Cu toate că încă nu veţi „arăta“ însărcinată, s-ar putea să simţiţi că pantalonii sau fustele încep să vă devină cam strâmte în jurul taliei. S-ar putea să fie nevoie să treceţi la haine mai largi şi mai confortabile sau să vă lărgiţi puţin cureaua, pentru moment. În curând va trebui să vă căutaţi haine create special pentru femei însărcinate.

Altceva?

De ce n-aţi ieşi cu partenerul dumneavoastră în aer liber, pentru a vă bucura de puţină mişcare făcută împreună, cum ar fi o plimbare plăcută în parc sau pe plajă. Este o bună ocazie de a petrece timpul împreună şi, în acelaşi timp, de a face exerciţii fizice. S-ar putea să doriţi să discutaţi despre călătoria de-a lungul sarcinii şi despre speranţele dumneavoastră de viitor. Cu siguranţă aveţi de făcut o sumedenie de planuri şi aveţi de împărtăşit o grămadă de sentimente.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 8

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 31–42 mm. Greutatea: circa 5 g.

În această săptămână, copilul dumneavoastră a atins un alt punct de referinţă.

De acum înainte nu mai este embrion, ci a avansat în categoria de făt. Acest punct marchează începutul următoarei etape de dezvoltare.

Faţa şi capul continuă să se dezvolte, iar în gingii au început să se dezvolte nişte mici muguri dentari din care se vor forma dinţii.

Acum, membrele superioare şi inferioare ale copilului sunt dezvoltate complet, există încheieturi ale mâinilor şi ale gleznelor şi s-au format deja majoritatea articulaţiilor.

Inima este formată aproape complet şi bate deja. Încep acum să funcţioneze şi alte organe interne cu toate că plămânii, stomacul şi intestinul sunt încă în plin proces de dezvoltare.

Organele genitale externe au început să crească, însă sunt foarte mici, iar sexul copilului dumneavoastră nu se poate încă vedea.

Recomandări

 > S-ar putea să fi sosit momentul pentru un examen prenatal, efectuat de medicul dumneavoastră între săptămânile 10 şi 16 de sarcină. Medicul vă va spune cât de frecvent va trebui să faceţi aceste examinări. De obicei, acestea se fac iniţial la 4-6 săptămâni de sarcină, pentru ca ulterior frecvenţa acestora să crească, pe măsură ce se apropia data probabilă a naşterii.

> Igiena orală este deosebit de importantă în timpul sarcinii. Continuaţi controalele stomatologice regulate, însă nu uitaţi să îi spuneţi dentistului că sunteţi însărcinată.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Uterul dumneavoastră face loc pentru copilul în continuă creştere şi este acum de mărimea unui grepfrut. Este posibil chiar să-l simţiţi prin peretele abdominal.

S-ar putea ca din cauza unei combinaţii dintre hormoni şi necesităţile nutriţionale ale copilului să aveţi o senzaţie de căldură, foame, sete şi emotivitate mai accentuate decât în mod obişnuit.

Consumaţi apă din abundenţă pentru a vă menţine starea de hidratare şi încercaţi să evitaţi gustările nesănătoase în momentele în care simţiţi că vă este foame. Încercaţi o gustare sănătoasă, cum ar fi un iaurt sau un fruct.

Altceva?

Vă întrebaţi cumva dacă sentimentele pe care le aveţi în acest moment referitoare la sex sunt „normale“? Nu vă faceţi griji! Fiecare persoană este diferită.

Unele femei se pomenesc că le-a dispărut complet interesul faţă de sex, în special dacă se confruntă cu numeroase simptome de sarcină, cum sunt greţurile matinale şi oboseala. Alte femei constată că sarcina le creşte apetitul sexual şi doresc să aibă contact sexual mai frecvent.

Încercaţi să nu vă îngrijoraţi prea mult în acest moment din cauza apetitului dumneavoastră sexual, însă comunicaţi-i partenerului dumneavoastră sentimentele pe care le aveţi

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 9

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 44–60 mm. Greutatea: circa 8 g.

Etapele critice ale dezvoltării copilului dumneavoastră s-au încheiat. Organele vitale s-au format deja şi încep acum să funcţioneze.

Capul este încă foarte mare, însă – în următoarea săptămână – corpul va începe să-l ajungă din urmă. Pleoapele au crescut peste globii oculari şi sunt unite. Ele se vor separa ulterior. În interiorul globilor oculari se dezvoltă irisurile. Curând, ele vor căpăta culoare. Urechile cresc deja, dar mai au cale lungă de parcurs. Degetele de la mâini şi picioare s-au separat şi la capătul lor apar unghii minuscule.

Recomandări

> Testele de screening prenatal pentru verificarea sănătăţii şi dezvoltării copilului dumneavoastră se efectuează, de obicei, începând cu 11 săptămâni. Acestea nu sunt obligatorii, dar sunt utile. Dacă sunteţi îngrijorată, vorbiţi cu medicul dumneavoastră.

> Continuaţi să consumaţi cantităţi mari de apă. Sarcina va creşte necesarul dumneavoastră de lichide şi trebuie să vă feriţi de deshidratare. Apa este mai bună pentru dumneavoastră decât băuturile răcoritoare.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Până în acest moment este posibil să fi crescut în greutate aproximativ 1 kg, dacă nu cumva aţi avut ghinionul să suferiţi de greţuri matinale supărătoare. Copilul dumneavoastră este încă foarte mic, aşa că greutatea suplimentară este reprezentată de sistemele de susţinere şi de lichide.

Este posibil ca acum să vă apară crampe la nivelul membrelor inferioare sau al picioarelor, mai ales seara la culcare. Crampele de la nivelul membrelor inferioare pot deveni mai frecvente şi mai severe pe măsură ce sarcina avansează, cu toate că nu se ştie exact de ce se întâmplă acest lucru.

Crampele pot fi ameliorate prin întinderea blândă a membrelor inferioare şi a picioarelor. S-ar putea să vă fie de ajutor dacă umblaţi desculţ sau puteţi să îl rugaţi pe partenerul dumneavoastră să vă maseze tălpile.

Este posibil ca din cauza creşterii volumului sanguin, necesară pentru susţinerea sarcinii dumneavoastră, să vă simţiţi mâinile şi picioarele mai fierbinţi decât în mod obişnuit.

Altceva?

Dacă aţi dori să faceţi un alt tip de exerciţii fizice, aţi putea încerca înotul. Cu excepţia cazului în care medicul vă recomandă altfel, acesta reprezintă un exerciţiu fizic excelent pentru femeile gravide. În lunile care urmează, pe măsură ce vecreșteți în greutate, s-ar putea să vă placă senzaţia apropiată de imponderabilitate pe care o simţiţi atunci când sunteţi în apă. Va trebui să vă cumpăraţi un costum de baie conceput pentru femei însărcinate, iar acesta se va adapta ulterior dimensiunilor dumneavoastră în creştere.

De asemenea, yoga poate vă aducă beneficii. Căutaţi, în zona în care locuiţi, cursuri de yoga organizate special pentru femei însărcinate.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 10

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 61 mm.

Greutatea: circa 8–14 g.

Copilul dumneavoastră este acum complet format.

Organele, musculatura, membrele şi oasele sunt toate la locul lor, cu toate că anumite organe (cum ar fi creierul), vor continua să se dezvolte, deoarece nu sunt încă maturate.

Copilul are o faţă mai umană şi poate chiar să aibă expresii faciale (de exemplu poate să zâmbească sau să se încrunte). Corzile vocale se formează şi sunt gata de a fi utilizate în momentul naşterii.

De asemenea, copilul dumneavoastră devine mai activ, îşi mişcă membrele superioare, degetele de la mâini şi de la picioare, ba chiar îşi suge degetul mare.

Nu numai dezvoltarea copilului este acum încheiată, ci şi cea a placentei. Aceasta lucrează din greu ca să asigure necesităţile nutriţionale ale copilului dumneavoastră şi pentru a elimina produsele reziduale, prin intermediul cordonului ombilical.

Recomandări

> Este momentul să efectuaţi examenul ecografic de la 12 săptămâni pentru a verifica dezvoltarea copilului. Este foarte emoţionant să vedeţi pentru prima dată faţa copilului dumneavoastră. Cu toate acestea, este cam devreme pentru a-i vedea sexul.

> Cursurile prenatale vă ajută să vă pregătiţi pentru travaliu, naştere şi rolul de părinte. Întrebaţi-o pe moaşa dumneavoastră ce fel de cursuri sunt disponibile în zona în care locuiţi dumneavoastră şi începeţi să vă interesaţi de acestea.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Felicitări! Aţi ajuns la finalul primului trimestru de sarcină.

Este posibil ca unele dintre simptomele supărătoare de sarcină, care fuseseră atât de deranjante, să se amelioreze în sfârşit.

În majoritatea cazurilor, greţurile matinale se atenuează, astfel vă veţi simţi mai bine.

Nivelurile dumneavoastră de energie pot şi ele să înceapă să se îmbunătăţească, făcându-vă să vă simţiţi mai plină de vitalitate şi mai puţin obosită.

Uterul va începe acum să se deplaseze în sus şi înspre exterior, scăzând presiunea exercitată pe vezica urinară care vă făcuse să urinaţi mai frecvent. Cu toate acestea, este vorba doar de o scurtă

perioadă de uşurare. Micţiunile frecvente vor reveni pe măsură ce copilul dumneavoastră va deveni mai mare.

S-ar putea să observaţi modificări ale pielii, de exemplu pete închise la culoare pe faţă sau pe gât. Expunerea la soare poate influenţa aceste modificări de culoare ale pielii, astfel încât se recomandă să utilizaţi produse de protecţie solară şi să vă acoperiţi pielea atunci când sunteţi în aer liber. Dacă acest lucru vă deranjează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Altceva?

Numeroase cupluri aşteaptă până când copilul lor trece cu bine de vârsta de 12 săptămâni de sarcină şi atunci le spun prietenilor şi rudelor că vor deveni părinţi.

Discutaţi cu partenerul dumneavoastră dacă doriţi să păstraţi secretul şi decideţi împreună care va fi momentul în care le veţi spune tuturor minunata veste.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 11

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 65-78 mm.

Greutatea: circa 13-20 g.

Micuţul dumneavoastră pluteşte într-un sac de lichid amniotic şi arată acum ca un copil. Organele interne sunt formate şi maturate, însă nu funcţionează încă toate. Ficatul începe să producă bilă, iar pancreasul produce insulină, ambele fiind esenţiale pentru digestie.

Ochii şi urechile se deplasează înspre poziţia lor firească de pe cap. Urechile sunt încă în curs de formare, iar auzul nu este încă dezvoltat. Copilul este posibil să poată percepe vibraţii sonore prin pielea sa.

Recomandări

> Dacă n-aţi spus încă nimănui vestea minunată, aveţi un plan despre cum veţi proceda? Numeroase cupluri decid să dea vestea întâi rudelor  apropiate, mai ales dacă acestea ştiu de încercările de a avea un copil.

> S-ar putea să doriţi să spuneţi acum angajatorului dumneavoastră că veţi avea un copil. Va trebui să discutaţi care va fi momentul în care veţi dori să încetaţi să mai veniţi la serviciu înainte de naşterea copilului şi dacă şi când doriţi să reveniţi la lucru.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Fiţi atentă la gingiile dumneavoastră. Acestea pot fi sensibile sau pot sângera atunci când vă spălaţi pe dinţi. Din cauza hormonilor din sarcină, acestea devin mai sensibile şi se irită mai uşor. Dacă gingiile dumneavoastră sunt sensibile, procedaţi cu blândeţe în timpul periajului dentar şi a utilizării aţei dentare şi încercaţi să folosiţi o periuţă de dinţi mai moale, cu cap mai mic. Mergeţi la dentist dacă problemele cu gingiile persistă.

Ligamentele din jurul uterului încep să se întindă, pentru a se adapta la creşterea de volum, motiv pentru care este posibil să începeţi să simţiţi o senzaţie de tracţiune în abdomen. Şi nu este singurul lucru care se va întinde!

În lunile ce vor urma, pielea de pe sâni şi cea de pe abdomen se vor întinde şi ele.

Altceva?

Acum, când simptomele mai puţin plăcute din etapa timpurie a sarcinii încep să se amelioreze, a sosit momentul să vă bucuraţi cu adevărat de statutul de viitoare mămică.

Profitaţi de energia care a revenit pentru a fi mai activă şi pentru a deprinde o rutină sănătoasă de exerciţii fizice. 

Este posibil ca atunci când vă era greaţă şi vă simţeaţi obosită să fi fost cam greu să faceţi exerciţii fizice. Însă acum, când probabil vă simţiţi mai bine, o plimbare zilnică, de exemplu, poate fi extrem de benefică pentru dumneavoastră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 12

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

 Lungimea corpului: circa 80–93 mm.

Greutatea: circa 25 g.

Copilul creşte rapid, iar sistemul său nervos începe să funcţioneze.

Micuţul îşi poate îndoi membrele superioare şi inferioare, până la degetele pe care încep să înmugurească unghii micuţe. Şi la nivelul capului au loc transformări. Pleoapele continuă să se dezvolte, iar pe pielea capului începe să crească un pic de păr.

Culoarea părului de la naştere se poate modifica, odată ce în locul acestuia creşte un păr cu un caracter mai permanent.

Plămânii copilului nu sunt încă maturaţi, însă a început să exerseze mişcările de respiraţie. Totuşi, în mediul care înconjoară copilul nu există aer, ci doar lichid amniotic.

În curând se va vedea sexul copilului, pe măsură ce organele genitale externe continuă să se dezvolte.

Recomandări

> Consumaţi apă din abundenţă şi goliţi-vă frecvent vezica, pentru a reduce riscul apariţiei infecţiilor de tract urinar. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră în cazul în care apar dureri, o senzaţie de arsură sau senzație de înţepături în timpul micţiunii.

> Continuaţi să luaţi Elevit 2 capsule moi pe toată durata sarcinii şi în timpul alăptării, pentru a acoperi necesităţile nutriționale ale dumneavoastră, cât şi cele ale copilului.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Pe măsură ce sânii dumneavoastră continuă să crească, venele vor deveni tot mai pronunţate, din cauza creşterii aportului de sânge. S-ar putea ca aceştia să înceapă să producă o substanţă numită colostru.

Acesta este un lichid dens şi foarte nutritiv, care îl va hrăni pe copilul dumneavoastră în primele câteva zile după naştere, înainte de a vă începe secreţia de lapte.

La unele femei, în timpul sarcinii, apare constipaţia. Pe lângă încetinirea digestiei, uterul în continuă creştere va începe să apese pe intestin. Pentru a ajuta la reducerea simptomelor, consumaţi din abundenţă alimente proaspete bogate în fibre, beţi cantităţi mari de apă şi efectuaţi regulat exerciţii fizice. Dacă doriţi mai multe informaţii utile referitoare la gestionarea constipaţiei,  descărcaţi formularul nostru informativ gratuit.

S-ar putea ca pe abdomen să vă apară o linie maronie numită „linea nigra“, începând de la ombilic şi întinzându-se în jos. Dacă nu se vede încă, s-ar putea să apară mai târziu în cursul sarcinii dumneavoastră. Aceasta este foarte frecventă şi, de obicei, dispare după naşterea copilului.

Altceva?

V-aţi gândit să începeţi un blog sau o pagină web despre sarcina dumneavoastră? Poate să pară un gest extravagant, însă poate fi o modalitate excelentă de a-i implica pe prietenii sau pe rudele dumneavoastră, în cazul în care nu vă întâlniţi prea des cu aceştia.

Puteţi încărca fotografii sau chiar videoclipuri şi puteţi scrie despre planurile şi activităţile dumneavoastră.

Dacă nu vă atrage ideea unui jurnal on-line, sunt disponibile numeroase jurnale de sarcină foarte drăguţe care vor deveni amintiri extraordinare după ce le veţi completa.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 13

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 104–114 mm.

Greutatea: circa 50 g.

Corpul copilului dumneavoastră începe să se acopere de un strat de păr foarte fin numit lanugo. Acest păr ajută la menţinerea unei temperaturi adecvate a copilului pe toată durata sarcinii.

Sub pielea subţire şi transparentă se pot vedea coastele şi vasele de sânge.

Copilului dumneavoastră îi cresc sprâncenele,  iar pe creştet apare păr. În interiorul craniului se finisează mecanismele auzului, însă creierul nu este dezvoltat complet, astfel încât copilul nu va putea încă să discearnă sunetele.

Recomandări

 > Între săptămânile 15 şi 18 de sarcină, s-ar putea să vi se propună efectuarea unui test prin amniocenteză, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani. Acesta este unul din cele câteva teste disponibile prin care se poate verifica dezvoltarea copilului dumneavoastră.

> Verificaţi eventualele beneficii guvernamentale la care s-ar putea să aveţi dreptul atunci când deveniţi părinte. Există mai multe astfel de beneficii, în funcţie de circumstanţele dumneavoastră individuale.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

 Inima dumneavoastră lucrează din greu pentru a pompa cu 20% mai mult sânge în organismul dumneavoastră. Acest volum suplimentar este necesar pentru a acoperi necesităţile copilului dumneavoastră şi a sistemelor care îi asigură sprijinul şi va creşte pe măsură ce sarcina progresează.

Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, încercaţi să dormiţi pe partea stângă a corpului.

Această creştere a fluxului sanguin poate să producă, de asemenea, o inflamaţie la nivelul mucoasei nazale, ceea ce poate duce la o predispoziţie spre înfundarea nasului şi sângerările din nas. Atunci când vă suflaţi nasul, procedaţi cu blândeţe, pentru a nu irita prea mult mucoasa.

O altă „reacţie adversă“ interesantă a sarcinii este creşterea mai rapidă a părului şi a unghiilor. S-ar putea să constataţi că părul vă este mai bogat, deoarece creşte mai rapid decât de obicei şi nu cade atât de mult. Foarte probabil să vi se vor întări şi unghiile.

Altceva?

Sarcina reprezintă o solicitare considerabilă pentru organismul dumneavoastră, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.

Acordaţi-vă timp pentru a învăţa câteva tehnici de relaxare pe care le puteţi utiliza atunci când vă simţiţi stresată. Pot fi utile exerciţiile de control al respiraţiei, de conştientizare şi de meditaţie. Acestea vor fi utile atât în timpul sarcinii, cât şi în  momentele din viaţa dumneavoastră când veţi avea nevoie să luaţi o pauză şi să vă relaxaţi.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 14

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 108–116 mm. Greutatea: circa 80 g.

Oasele copilului dumneavoastră încep să devină tari şi începe să se formeze ceea ce va f,i în final, scheletul. Muşchii răspund acum la semnalele venite de la creier, ceea ce înseamnă că este posibilă coordonarea mişcărilor, astfel încât acestea nu vor mai fi atât de sacadate.

Copilul are deja mişcări în interiorul lichidului din sacul amniotic. Articulaţiile funcţionează, iar copilul poate să îşi îndoaie membrele superioare şi inferioare, să lovească cu ele şi poate chiar să facă tumbe. Pentru moment, are suficient loc pentru astfel de acrobaţii.

Organele genitale externe sunt suficient de dezvoltate pentru ca o examinare ecografică să vă poată spune dacă veţi avea băiat sau fată.

Recomandări

 > Până în acest moment trebuia să fi efectuat deja primul examen prenatal. Este o examinare importantă, aşa că, dacă nu aţi făcut-o până acum, sunaţi şi faceţi-vă timp pentru ea.

> Aflaţi ce cursuri prenatale sunt disponibile şi faceţi o programare. Aceste sesiuni de educaţie utile vă vor ajuta să vă pregătiţi pentru travaliu şi să aveţi grijă de nou-născut.

De asemenea, veţi putea să puneţi întrebări şi să întâlniţi alte cupluri care vor deveni părinţi.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Dacă nu sunteţi la prima sarcină, este posibil ca în curând să simţiţi un fel de vibraţii în abdomen. Dacă aceasta este prima dumneavoastră sarcină, este posibil să nu le simţi decât peste câteva săptămâni. Acest fenomen este numit „perceperea mişcărilor fetale“ şi este cauzat de mişcările copilului dumneavoastră în lichidul amniotic, pe măsură ce devine tot mai activ.

Unele femei descriu această senzaţie ca bătaia din aripi a unui fluture sau ca nişte bule de aer care li se mişcă în abdomen. Veţi percepe periodic această senzaţie şi ea va deveni tot mai puternică pe măsură ce sarcina progresează.

Altceva?

Dacă nu mai puteţi purta hainele dumneavoastră obişnuite, a sosit momentul să vă cumpăraţi haine concepute special pentru femei însărcinate.

Sunt disponibile numeroase variante, într-o gamă largă de preţuri, începând de la hainele elegante ale unor creatori celebri şi până la cele comode, pentru purtarea zilnică.

De asemenea, pentru a economisi bani, puteţi cumpăra sau împrumuta haine purtate, dar de calitate pe care prietenii sau rudele le-au utilizat cu drag. La urma urmei, este vorba de haine pe care le veţi purta o perioadă limitată de timp, deşi este posibil ca după naştere să continuaţi să le purtaţi pe câteva dintre acestea, până când corpul dumneavoastră va reveni la dimensiunile sale normale.

Dacă planificaţi să alăptaţi, căutaţi haine care vă permit accesul uşor la sâni.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 15

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 11–12 cm.

Greutatea: circa 100 g.

Până acum, copilul dumneavoastră a fost mai slăbuţ, însă acum va începe să se acumuleze grăsimea sub piele, pentru a ajuta la menţinerea căldurii şi furnizarea de energie.

În sfârşit, capul este mai proporţional faţă de corp. Părul continuă să crească pe creştetul capului, iar sprâncenele şi genele continuă să crească în lungime.

Copilul continuă să-şi exerseze plămânii şi elimină prin expiraţie lichidul amniotic care îl înconjoară.

Acum, copilul poate auzi sunetele din exteriorul corpului dumneavoastră, deşi acestea se aud mai înfundat din cauza stratului de lichid din jurul său. S-ar putea ca un sunet puternic sau o bubuitură să-l facă să tresară, să fie surprins.

Recomandări

>  Pe măsură ce sânii dumneavoastră continuă să crească, este posibil să trebuiască să cumpăraţi un alt sutien conceput special pentru femei însărcinate,. Dacă până acum aţi fost suficient de norocoasă să vă descurcaţi cu sutienele dumneavoastră obişnuite, s-ar putea să fi sosit momentul să trebuiască să vă cumpăraţi unul adecvat.

> Continuaţi să luaţi Elevit 2 capsule moi pentru a veni în sprijinul regimului dumneavoastră alimentar.

Acesta are beneficii atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru copilul dumneavoastră

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Vă este foame? Probabil că aveţi o poftă de mâncare tot mai mare. Greţurile matinale au o probabilitate mult mică de a apărea acum. Respectaţi un regim alimentar echilibrat şi păstraţi la îndemână provizii de alimente şi gustări sănătoase, ca să nu fiţi tentată să apelaţi la gustări bogate în zahăr şi grăsimi. Încercaţi să consumaţi un număr mai mare de gustări mici şi sănătoase, în loc să aveţi un număr mai mic de mese mai consistente.

De asemenea, este posibil să aveţi poftă de anumite alimente, iar altele să vă provoace repulsie. Aceasta este o situaţie frecventă în sarcină şi poate interesa atât alimente care înainte v-au plăcut, cât şi alimente pe care nu le puteaţi suferi. Totuşi, dacă aveţi poftă de lucruri ciudate care nu se încadrează în mod normal în categoria alimentelor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

În timpul sarcinii este normal să aveţi o secreţie vaginală de culoare albă şi vâscozitate redusă, numită leucoree, deoarece există o producţie mai mare de mucus pentru menţinerea stării de sănătate a vaginului. În cazul în care aceasta este iritantă sau dacă are altă culoare sau miros neplăcut, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Altceva?

Poate că persoanele din jur au început să vă atingă pe abdomenul care este din ce în ce mai mare. Ei fac acest lucru pentru că sunt curioşi şi vor să ştie ce senzaţie este aceasta.

De obicei, vă vor cere permisiunea. Dacă nu vă simţiţi în largul dumneavoastră sau vă oboseşte atenţia care vi se acordă, refuzaţi-i politicos. În fond, este abdomenul dumneavoastră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 16

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 12,5-14 cm.

Greutatea: circa 150 g.

Buricele degetelor sunt deja formate, astfel încât copilul dumneavoastră a început deja să aibă propriile amprente. Acestea vor fi finalizate în momentul naşterii.

La nivelul plămânilor începe formarea unor săculeţi (alveole) de aer care îi vor permite copilului să respire, după naştere. Totuşi, aceştia nu sunt complet maturaţi, iar placenta este cea care furnizează şi acum oxigenul.

Intestinul începe să se umple cu o substanţă vâscoasă, asemănătoare cu gudronul, denumită meconiu, care va fi eliminată în primele zile după naştere. Meconiul  va fi eliminat în primele zile după naştere.

Acum, copilul dumneavoastră este foarte activ şi îşi exersează toate membrele şi articulaţiile cele noi. S-ar putea să constataţi că micuţul se mişcă mai puţin în timpul zilei şi devine activ tocmai când vreţi să mergeţi seara la culcare.

Recomandări

> La 18-20 săptămâni de sarcină, este momentul să efectuaţi examenul ecografic pentru a verifica dimensiunile şi dezvoltarea copilului. Este palpitant să vedeţi cât de mult a crescut şi, dacă doriţi, puteţi să-i aflaţi şi sexul. Numeroase femei preferă ca partenerul să vină cu ele, ca să se bucure de această experienţă emoţionantă.

> Nu uitaţi să purtaţi mănuşi în timp ce grădinăriţi, iar după aceea să vă spălaţi bine pe mâini, deoarece puteţi să vă contaminaţi cu bacterii potenţial periculoase provenite din sol.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Este posibil ca în acest moment să puteţi simţi partea superioară a uterului dumneavoastră.

Dacă abdomenul dumneavoastră, în continuă creştere, vă produce o stare de disconfort în pat şi vă afectează somnul, încercaţi să puneţi în jurul dumneavoastră nişte perne.

Dacă simţiţi dureri pe părţile laterale ale porţiunii inferioare a abdomenului, în apropierea zonelor inghinale, s-ar putea să fie vorba de dureri provocate de ligamentul rotund. Acestea pot să apară în jur de 18-24 de săptămâni de sarcină şi sunt provocate de întinderea ligamentelor din jurul uterului aflat în creştere. Ori de câte ori puteţi, pentru atenuarea durerilor provocate de ligamentul rotund, culcaţi-vă cu picioarele ridicate şi evitaţi să staţi în picioare sau să mergeţi timp îndelungat. Starea de disconfort se atenuează de obicei după 24 de săptămâni de sarcină.

Datorită aportului sanguin mai bogat în zona pelvină, s-ar putea să constataţi o creştere a apetitului dumneavoastră sexual. Se consideră că sexul nu este dăunător în timpul unei sarcini normale, însă s-ar putea să trebuiască să găsiţi poziţii care vă sunt mai confortabile.

Altceva?

Aceasta este o perioadă frumoasă a sarcinii, în care nivelurile de energie au revenit cel mai probabil la normal, iar greutatea sarcinii nu vă oboseşte încă prea mult.

De ce n-aţi petrece timp de calitate împreună cu partenerul dumneavoastră, în cadrul unor activităţi relaxante care vă plac amândurora.

Mergeţi la cinematograf sau luaţi cina în restaurantul preferat. După ce copilul se va naşte nu veţi mai putea face astfel de lucruri, deoarece micuţul va acapara întregul dumneavoastră timp şi întreaga atenţie.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 17

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 13-15 cm.

Greutatea: circa 200 g.

Corpul copilului dumneavoastră începe să se acopere din cap până în picioare de un înveliş grăsos, de culoare albă, denumit vernix. Acesta este lipit de părul moale şi mătăsos care îi acoperă corpul. Acest strat protector va ajuta la protejarea pielii fragile de efectele pe termen lung ale lichidului amniotic. Până la sfârşitul sarcinii, acesta va dispărea, însă este posibil ca la naştere copilul să prezinte încă o oarecare cantitate de vernix nemodificat.

Stomacul copilului dumneavoastră a început să secrete suc gastric, astfel încât va putea să absoarbă lichidul amniotic înghiţit. Acest lichid va ajunge apoi la rinichi, unde va fi procesat şi va fi eliminat apoi din nou în sacul amniotic.

În gingii se formează mugurii dentari, care vor da naştere dinţilor copilului, cu toate că nu va avea nevoie de ei în primele luni după naştere.

Recomandări

>  Asigurarea dezvoltării unui copil care creşte interiorul uterului dumneavoastră nu este o treabă uşoară. Dacă vă simţiţi obosită, poate că este o idee bună să vă opriţi din ceea ce faceţi şi să vă relaxaţi puţin. Încercaţi să vă găsiţi timp pentru odihnă în timpul zilei şi fiţi atentă să nu vă suprasolicitaţi.

>  Nu are sens să suferiţi din cauza unor pantofi strâmţi. Aceştia pot cauza probleme la nivelul picioarelor. Căutaţi nişte pantofi noi, comozi, care să vă ofere susţinere şi care să se potrivească picioarelor dumneavoastră umflate. Probabil că, pentru moment, ar fi bine să renunţaţi la tocuri.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Este posibil să vi se umfle picioarele, din cauza greutăţii în exces şi a cantităţii suplimentare de lichid din organismul dumneavoastră, necesare pentru susţinerea dezvoltării copilului dumneavoastră. Este posibil ca la acest lucru să contribuie şi întinderea ligamentelor.

S-ar putea să observaţi apariţia unor mici semne roşii pe corpul dumneavoastră. Acestea sunt denumite ştiinţific „steluţe vasculare“ şi sunt nişte mici vase sanguine a căror apariţie este provocată de hormonii din sarcină. Ele pot să apară în orice loc, dar sunt de obicei temporare.

Dacă vă întrebaţi cumva dacă nu cumva fundul dumneavoastră este mai mare, să ştiţi că s-ar putea ca răspunsul să fie afirmativ.

Alături de abdomen, acesta este unul din locurile unde se depune grăsimea în timpul sarcinii. Este posibil să vă placă noile dumneavoastră rotunjimi. Multor femei le plac. 

Altceva?

Masajul poate fi plăcut în timpul sarcinii. Nu numai că vă poate ajuta să vă relaxaţi, ci şi să vă amelioreze unele dintre senzaţiile de disconfort din timpul sarcinii. Poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra circulaţiei dumneavoastră şi a aparatului digestiv. Înainte de a face orice fel de masaj, anunţaţi-o pe moaşa dumneavoastră şi spuneţi-i persoanei care face masajul că sunteţi însărcinată.

Partenerul vă poate fi de ajutor prin învăţarea câtorva tehnici elementare de masaj care se vor dovedi utile în timpul sarcinii şi travaliului. Un bun început ar putea fi reprezentat de masajul tălpilor.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 18

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 14-16 cm.

Greutatea: circa 255 g.

Copilul dumneavoastră creşte rapid, iar organele şi sistemele sale devin tot mai complexe pe zi ce trece.

Pe măsură ce musculatura şi sistemul nervos continuă să se dezvolte, nivelul de activitate al copilului va creşte. Este posibil să puteţi să simţiţi mişcările atunci când copilul se întinde, se răsuceşte şi se mișcă în abdomenul dumneavoastră, exersându-şi membrele superioare şi inferioare.

Cele cinci simţuri se află într-o etapă de dezvoltare importantă, deoarece celulele nervoase care se află la baza acestora se formează la nivelul creierului. Copilul este acum capabil să audă zgomote (cum ar fi, de exemplu, cele făcute de aerul din intestinul dumneavoastră şi poate să vă recunoască vocea). De asemenea, în creier se dezvoltă centrii memoriei şi gândirii.

Dacă fătul este de sex feminin, are deja în ovare câteva milioane de ovule.

Recomandări

> Dacă nu aţi efectuat până acum examenul ecografic de la 18-20 de săptămâni de sarcină, este momentul să vă faceţi o programare. Această examinare imagistică de rutină este utilizată pentru a verifica dezvoltarea copilului dumneavoastră şi vă oferă şansa de a afla sexul copilului, în cazul în care doriţi acest lucru.

> Deoarece copilul dumneavoastră aude deja, poate doriţi să-i vorbiţi sau să-i cântaţi, ca să se obişnuiască cu vocea dumneavoastră. Nu ştiţi ce să îi spuneţi? Aţi putea să-i cântaţi unele dintre cântecelele de copii cu care aţi crescut. În felul acesta veţi exersa şi pentru perioada de după ce veţi naşte.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Felicitări! Aţi ajuns la jumătatea drumului.

Mai aveţi de parcurs doar circa 20 de săptămâni înainte de a vă întâlni pentru prima dată cu copilul dumneavoastră.

În viitorul apropiat este posibil ca ombilicul să vă devină proeminent, pe măsură ce uterul în creştere apasă spre exterior pielea de pe abdomenul dumneavoastră.

S-ar putea să constataţi că aveţi dificultăţi de respiraţie, deoarece plămânii dumneavoastră procesează mai mult oxigen pentru copil. Uterul ocupă un spaţiu mai mare din corpul dumneavoastră, apăsând pe organele interne. Dacă simţiţi că nu aveţi aer, aşezaţi-vă şi respiraţi regulat până când vă simţiţi mai bine. Orice episod de dificultate de respiraţie apărut  brusc şi de intensitate mare impune consultarea fără întârziere a medicului dumneavoastră.

Este posibil ca tiroida, care este o glandă cu rol în metabolism, să devină mai activă şi să vă cauzeze transpiraţii mai intense decât de obicei.

Altceva?

V-aţi gândit să planificaţi o „lună de bebeluş“? În ultima vreme, aceasta a devenit tot mai populară. Este vorba despre o scurtă vacanţă petrecută împreună cu partenerul, înainte de naşterea copilului. Aceasta vă va oferi prilejul de a petrece momente intime de calitate în doi, înainte ca sosirea nou-născutului să vă solicite întreaga atenţie. Unele hoteluri oferă pachete speciale de „lună de bebeluş“ pentru viitorii părinţi.

Dacă planificaţi o călătorie, vorbiţi cu medicul dumneavoastră despre planurile de călătorie pe care le aveţi şi luaţi în considerare faptul că există linii aeriene care nu permit îmbarcarea femeilor gravide după o anumită perioadă a sarcinii.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 19

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 16 cm.

Greutatea: circa 300 g.

Creierul copilului dumneavoastră continuă să se dezvolte, însă are încă o suprafaţă netedă, nefiind încă masa cu denivelări pe care v-aţi aştepta să o vedeţi. Pe măsură ce creierul şi terminaţiile nervoase devin tot mai complexe, simţurile copilului devin tot mai ascuţite. Acum, la lista senzaţiilor pe care le poate percepe se adaugă atingerile.

În mod frecvent, copilul îşi suge degetul mare sau îşi mângâie propria faţă. Copilul dumneavoastră poate acum să absoarbă apa din lichidul amniotic pe care îl înghite şi pe limbă are deja numeroşi mici muguri gustativi.

Recomandări

> Pe măsură ce abdomenul dumneavoastră creşte, probabil că veţi dori să aveţi mai multe perne pe care să vă sprijiniţi în timpul somnului. Puteţi folosi perne obişnuite sau s-ar putea să doriţi să investiţi într-o pernă concepută special pentru femei însărcinate. Aceste perne pentru corp sunt create special pentru a vă sprijini abdomenul în creştere şi vă pot ajuta să vă simţiţi mai confortabil în pat.

> Dacă nu aţi discutat încă la locul de muncă despre concediul de maternitate şi drepturile dumneavoastră, a sosit momentul s-o faceţi. Acestea pot diferi de la o companie la alta. Va trebui să aflaţi care este perioada de preaviz dinainte de a intra în concediul de maternitate.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Probabil că de-acum arătaţi “cât se poate de însărcinată”, deoarece uterul ajunge în partea superioară până la ombilicul dumneavoastră şi conferă aspectul adorabil de abdomen gravid.

Abdomenul aflat în creştere poate afecta, de asemenea, aparatul digestiv, provocând pirozis şi indigestie. Nu vă sfiiţi să râgâiţi pentru a vă ameliora durerile cauzate de indigestie. În plus, există câteva remedii simple pe care le puteţi încerca pentru a ameliora pirozisul. Se recomandă mese mici şi regulate şi evitarea alimentelor care vă pot irita tractul gastrointestinal, cum ar fi mâncărurile picante sau grase. De asemenea, puteţi să luaţi un antiacid adecvat pentru administrarea în timpul sarcinii, de exemplu Rennie.

De asemenea, vă poate fi de ajutor dacă după ce aţi luat masa rămâneţi un timp în poziţie şezândă şi dacă dormiţi, sprijiniți-vă pe mai multe perne, astfel încât capul să vă fie mai sus decât abdomenul.

Altceva?

Aţi luat deja o hotărâre referitoare la numele copilului? S-ar putea ca partenerul dumneavoastră să aibă idei diferite şi va trebui să purtaţi negocieri în această privinţă. Există foarte multe resurse de inspiraţie.

Probabil că familia şi prietenii vă vor face câteva sugestii, mai ales dacă există anumite nume care se transmit în cadrul familiei.

Veţi fi întrebată de multe ori cum se va numi copilul, dar dacă preferaţi să nu spuneţi nimănui, n-aveţi decât. S-ar putea să nu luaţi încă o decizie. Există multe cupluri care au o listă cu câteva nume posibile, însă vor să îl vadă pe copil pentru a vedea care i se potriveşte cel mai bine.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 20

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 19 cm

Greutatea: circa 350 g.

În această perioadă, copilul dumneavoastră îşi formează un tipar regulat în ceea ce priveşte somnul şi mişcările. S-ar putea să constataţi că este vioi atunci când vă odihniţi şi doarme atunci când dumneavoastră sunteţi activă.

Creierul creşte cu o viteză foarte mare, producând milioane de noi celule cerebrale. Acesta va continua să crească în dimensiuni până la vârsta de aproximativ 5 ani.

Pielea este mai puţin transparentă decât înainte, însă puteţi încă vedea reţeaua de vase de sânge de dedesubt. Unghiile micuţe se formează şi vor continua să crească în următoarele săptămâni.

Dacă fătul este băieţel, el va avea nişte spermatozoizi rudimentari în testicule, iar acestea vor începe să se deplaseze spre scrot. În plus, copilul dumneavoastră are acum şi glande sudoripare.

Recomandări

> Abdomenul în continuă creştere poate să cauzeze apariţia hemoroizilor, din cauză că apasă pe vasele mari de sânge. Încercaţi să evitaţi apariţia constipaţiei, deoarece eforturile exagerate de defecaţie pot produce inflamarea hemoroizilor. Pentru ameliorarea simptomelor, puteţi cumpăra o cremă specială de la farmacie sau puteţi încerca băi calde de şezut. Dacă sunteţi îngrijorată, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

> Învăţaţi să vă relaxaţi.

În viitorul apropiat vă veţi confrunta cu nenumărate situaţii în care va trebui să vă opriţi şi să luaţi o pauză.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Vă simţiţi cam nesigură pe picioare sau vă ciocniţi de obiectele din jur mai mult decât de obicei? Probabil că sunteţi atât de neîndemânatică din cauză că organismul şi creierul dumneavoastră se străduiesc să se adapteze la noile proporţii în continuă modificare ale corpului dumneavoastră.

Surplusul dumneavoastră de greutate, ligamentele mai laxe şi centrul de greutate modificat pot contribui la apariţia tulburărilor dumneavoastră de echilibru. Aveţi deosebită grijă să nu vă dezechilibraţi.

Dacă nu aţi trecut încă la pantofi mai potriviţi, s-ar putea să fi sosit momentul să renunţaţi la tocuri şi să treceţi la încălţăminte cu talpa mai plată. Vă veţi simţi mai confortabil în aceasta, pe măsură ce abdomenul dumneavoastră va deveni tot mai mare şi mai greu în următoarele săptămâni.

După cum probabil vă aşteptaţi deja, sânii dumneavoastră suferă noi modificări. Nişte mici noduli de pe mameloanele dumneavoastră, denumite tuberculii lui Montgomery, vor începe să producă o substanţă menită să le protejeze în timpul alăptării.

Altceva?

Aţi citit deja materiale despre alăptare?

Probabil că asistenta medicală sau moaşa dumneavoastră are să vă dea o broşură pe care s-o citiţi şi puteţi să discutaţi cu ea orice nelămuriri pe care este posibil să le aveţi. Dacă nu, există numeroase resurse, on-line şi/sau tipărite.

Există numeroase motive pentru care alăptarea este recomandată atât pentru mamă, cât şi pentru copil, însă trebuie luate în considerare circumstanţele dumneavoastră. Este alegerea dumneavoastră, însă se recomandă să cunoaşteţi cât mai multe informații înainte de a lua o decizie cu privire la alăptare.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 21

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 22 cm

Greutatea: circa 455 g.

Copilul dumneavoastră are deja proporţii mai naturale, însă pielea îi este încă plină de cute şi nu are încă suficiente depozite de grăsime.

Oasele şi organele sunt încă vizibile prin pielea subţire.

Oasele din urechea internă s-au întărit deja, astfel încât auzul copilului este mult mai ascuţit. El poate distinge diferite sunete care provin din interiorul şi din afara organismului dumneavoastră. Continuaţi să îi vorbiţi şi să îi cântaţi copilului dumneavoastră, pentru ca acesta să vă cunoască vocea. Copilul se poate mişca – un răspuns la stimulii auditivi – şi să vă lovească uşor. Copilul poate distinge mai uşor vocile masculine cu tonalitate joasă.

Recomandări

> Faceţi consulturi stomatologice regulate, pentru a menţine starea de sănătate a dinţilor şi gingiilor dumneavoastră. Este posibil ca aceştia să devină mai sensibili în timpul sarcinii şi să fie predispuşi spre inflamaţie. Spuneţi-i dentistului că sunteţi însărcinată.

> Aţi dori să vă aflaţi în compania unor femei care vor naşte în aceeaşi perioadă ca dumneavoastră? Pe lângă cursurile prenatale, s-ar putea să existe şi un grup local căruia vă puteţi alătura şi cu care vă puteţi împărtăşi experienţele legate de sarcină.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

S-ar putea ca uterul dumneavoastră care creşte în dimensiuni să înceapă să vă apese din nou vezica urinară, astfel încât să simţiţi nevoia să urinaţi mai frecvent. Poate fi cam deranjant să fiţi nevoită să faceţi atâtea drumuri la baie, în special în timpul nopţii, însă este mai bine să vă goliţi vezica decât să vă abţineţi.

Este posibil ca greutatea suplimentară din sarcină să vă provoace dureri la nivelul şoldurilor, în special în timpul nopţii. Dacă aveţi o senzaţie de disconfort, utilizaţi perne pentru susţinere în pat.

Greutatea din sarcină poate să producă şi dureri la nivelul coloanei lombare. Învăţaţi să vă ajustaţi postura şi alegeţi să staţi aşezată pe scaune care că sprijină spatele în mod adecvat. Masajul şi o pernă de încălzire ar putea să vă ajute.

Există un lucru de care probabil nu sunteţi conştientă, şi anume că cervixul (colul uterin) are un fel de sigiliu – un dop vâscos format din mucus şi sânge. Acesta se va elimina imediat înainte de travaliu, fapt denumit „eliminarea dopului de mucus“.

Altceva?

S-ar putea ca partenerul dumneavoastră să dorească să continue să fie implicat în evoluția sarcinii dumneavoastră şi în dezvoltarea copilului dumneavoastră. La urma urmei, el nu poate vedea şi nici simţi ce se petrece.

Lăsaţi-l să pună mâna pe burtica dumneavoastră şi să-i vorbească copilului prin abdomen. În felul acesta, îl veţi ajuta să dezvolte o relaţie cu copilul. Este posibil ca partenerul dumneavoastră să poată auzi în curând bătăile inimii copilului dacă pune urechea pe abdomenul dumneavoastră şi dacă ascultă cu atenţie.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 22

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 21 cm

Greutatea: circa 540 g.

Copilul începe să producă leucocite (globule albe ale sângelui), care îl vor ajuta în lupta cu infecţiile din lumea de afară.

În această perioadă, şi la nivelul plămânilor au loc modificări majore. Are loc formarea căilor respiratorii, a vaselor de sânge şi a alveolelor pulmonare, pentru a-i permite copilului să proceseze oxigenul. De asemenea, plămânii încep să producă o substanţă numită surfactant, care îi va ajuta să rămână plini cu aer atunci când copilul va începe să respire aer. Între timp, micuţul va continua să exerseze respiraţia cu lichid amniotic.

Recomandări

> Următorul dumneavoastră examen prenatal poate avea loc în această săptămână. Acum, inima copilului dumneavoastră poate fi auzită cu ajutorul unui stetoscop.

> În jur de 24-28 săptămâni, de sarcină, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceţi o analiză a glicemiei pentru a testa rezistenţa la insulină, care poate fi afectată la femeile însărcinate.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii? 

Dacă vă puneţi mâna pe abdomen, s-ar putea să puteţi simţi cum se mişcă copilul dumneavoastră în interiorul acestuia.

În această etapă, el are încă destul loc ca să fie activ.

Nişte mişcări ca nişte tresăriri bruşte în abdomenul dumneavoastră pot însemna sughițurile copilului.

Dacă în ultimele săptămâni aţi avut dureri cauzate de ligamentul rotund, pe părţile laterale ale abdomenului, s-ar putea ca acestea să înceapă să se amelioreze acum.

Altceva?

V-aţi făcut deja planul referitor la naştere? Acum aveţi ocazia să îi spuneţi medicului dumneavoastră cum aţi dori să naşteţi, inclusiv preferinţele dumneavoastră referitoare la gestionarea durerii.

Aceasta nu va însemna că nu veţi avea voie să vă răzgândiţi, însă vă poate ajuta să vă simţiţi organizată şi că deţineţi controlul în ceea ce priveşte ziua cea mare.

Unele femei au un plan foarte amănunţit, mergând până la detalii, precum genul de muzică pe care ar dori să o asculte. Dacă aveţi nevoie de un model pe care să îl urmaţi, puteţi găsi exemple pe internet sau în unele cărţi despre sarcină.

Nu uitaţi să îi împărtăşiţi planurile partenerului dumneavoastră. Poate chiar îi veţi cere ajutorul în privinţa unor aspecte.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 23

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 22 cm

Greutatea: circa 700 g.

Pe măsură ce copilul dumneavoastră continuă să crească, oasele încep să se întărească, iar pielea îşi pierde în cele din urmă transparenţa.

Copilul poate acum să apuce mai bine cu mâinile. El poate să se ţină de picioare şi îşi poate strânge pumnii. Nările se deschid. În gingii, sub dentiţia temporară (de lapte), iau naştere dinţii permanenţi. Terminaţiile nervoase din jurul gurii şi de la nivelul buzelor devin mai sensibile, ca să se pregătească pentru a se hrăni. Copilul le va folosi pentru a vă găsi mameloanele şi pentru a se ataşa de ele, atunci când îi este foame.

Recomandări

 > Dacă aveţi deja copii, vorbiţi-le despre frăţiorul sau surioara care se va naşte şi răspundeţi la întrebările lor. S-ar putea ca aceştia să fie curioşi în legătură cu ce se întâmplă sau ar putea chiar să fie îngrijoraţi în legătură cu poziţia lor în familie, după sosirea pe lume a bebeluşului.

> Dacă constipaţia este supărătoare, beţi apă din belşug, consumaţi multe fructe şi legume şi fiţi activă. Dacă nu aţi descărcat încă formularul nostru informativ gratuit referitor la gestionarea constipaţiei, îl găsiţi aici

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Dacă aveţi ochii uscaţi şi aveţi senzaţia de nisip în ochi, s-ar putea să suferiţi de o afecţiune denumită „ochi uscat“. Aceasta este destul de frecventă în perioda sarcinii şi poate fi ameliorată prin utilizarea unor soluţii de hidratare oftalmice (picături pentru ochi), disponibile în farmacii.

Deoarece musculatura planşeului dumneavoastră pelvin începe să se întindă sub uterul în continuă creştere, s-ar putea să suferiţi de un anumit grad de „incontinenţă de efort“. Din această cauză, vieţi pierde puţină urină atunci când râdeţi sau tuşiţi. Dacă sunteţi îngrijorată, vorbiţi cu medicul dumneavoastră.

Acesta este un semn clar că este cazul să începeţi exerciţiile pentru planşeul pelvin, dacă nu aţi făcut-o deja. Aceste exerciţii vă vor ajuta să vă întăriţi muşchii şi să vă reduceţi problemele legate de pierderile de urină, atât pentru moment, cât şi pe viitor.

Pentru o eficacitate maximă, va trebui să faceţi aceste exerciţii pentru tot restul vieţii.

Altceva?

Este momentul să vă gândiţi să vă pregătiţi casa pentru sosirea copilului şi, în mod special, să amenajaţi camera acestuia.

Probabil că ştiţi deja care va fi camera lui, însă veţi dori probabil să o decoraţi. Dacă aţi optat ca medicul să nu vă dezvăluie sexul copilului sau dacă nu vă daţi în vânt după tradiţionalele roz sau albastru, puteţi opta pentru culori neutre precum verde sau galben. Câteva fotografii sau desene pot înveseli un perete altminteri insipid şi pot conferi senzaţia de cămin propriu-zis al copilului.

Va trebui să faceţi rost de câteva piese de mobilier pentru camera copilului, cum ar fi un pătuţ sau un coşuleţ în care să doarmă copilul şi o masă de înfăşat.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 24

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 23 cmGreutatea: circa 820 g.

Plămânii copilului dumneavoastră continuă să se matureze. Coloana vertebrală este mai puternică şi devine tot mai flexibilă.

Pleoapele sunt lipite, dar ochii sunt deja complet dezvoltaţi. În următoarele câteva săptămâni, copilul îşi va deschide pentru prima dată ochii.

Copilul are simţurile tactil, auditiv şi gustativ perfect funcţionale. Frecvenţa cardiacă a copilului poate creşte ca reacţie la anumite sunete şi nu este exclus ca acesta să se mişte în ritmul muzicii.

De acum înainte, ţesutul adipos şi țesutul muscular se vor dezvolta în ritm accelerat.

Recomandări

> Continuaţi să luaţi Elevit 2 capsule moi pentru a sprijini atât propria dumneavoastră stare de sănătate, cât şi dezvoltarea copilului dumneavoastră.

> Dacă planificaţi să vă întoarceţi la serviciu după naşterea copilului dumneavoastră, începeţi să verificaţi opţiunile referitoare la instituţiile, din zona dumneavoastră, la care puteți apela pentru îngrijirea copilului.în perioada în care veți fi la serviciu. Acestea sunt diverse, începând de la bone, până la persoane care au grijă de copiii altora la propriul lor domiciliu timp de mai mult ore pe zi şi tot felul de alte instituţii, de stat sau private, unde copilul este îngrijit în timpul zilei. Fiecare dintre acestea având alte costuri. S-ar putea ca prietenii să vă poate face recomandări în această privinţă. Există locuri de muncă care dispun de creşă proprie. Interesaţi-vă la angajatorul dumneavoastră în legătură cu opţiunile disponibile. Adeseori, instituţiile de îngrijire a copilului fac rezervări cu mult timp în avans, aşa că este posibil să trebuiască să vă înscrieţi pe lista de aşteptare chiar înainte de naşterea copilului.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

S-ar putea să începeţi să aveţi nişte „contracţii de exersare“, denumite contracţii Braxton Hicks, după numele medicului care le-a identificat. Acestea nu sunt contracţii adevărate, ci este vorba doar de un fel de pregătire a organismului dumneavoastră pentru travaliu. Este o senzaţie de parcă muşchii dumneavoastră abdominali s-ar contracta.

În cazul în care prezentaţi orice simptome similare contracţiilor, anunţaţi-l fără întârziere pe medicul dumneavoastră.

Pe măsură ce pielea de pe abdomen şi de pe sâni se întinde, este posibil să constataţi apariţia unor vergeturi. Iniţial, acestea sunt de culoare roz, pentru ca după naştere culoarea lor să devină mai palidă, către argintiu. Nu puteţi să preveniţi apariţia acestora, dar ajută foarte mult dacă vă menţineţi greutatea corporală  normală.

Pe măsură ce pielea se întinde, puteţi avea senzaţia că este uscată şi vă mănâncă. Un produs cosmetic hidratant vă poate ajuta în ameliorarea acestor simptome.

Altceva?

V-aţi gândit cum veţi prefera să-l plimbaţi pe copil pe afară? Interesaţi-vă de opţiunile disponibile pentru purtarea copilului. În privinţa cărucioarelor şi landourilor există o sumedenie de variante, inclusiv unele pe care prietenii sau rudele le-au utilizat înainte cu drag.

Atunci când alegeţi din multitudinea de variante disponibile gândiţi-vă la aspectele practice şi la modul în care varianta aleasă se va potrivi cu stilul dumneavoastră de viaţă.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 25

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 24 cm

Greutatea: circa 1 kg.

Creierul copilului dumneavoastră continuă să se matureze, formându-se sisteme mai sofisticate.

Suptul degetului mare, început în urmă cu câteva săptămâni, a devenit de pe-acum un obicei. Acest act ajută la întărirea musculaturii feţei şi mandibulei, pregătind copilul pentru hrănire. În plus, probabil că este şi liniştitor.

Genele sunt acum crescute complet. Ochii, care până acum au avut pleoapele lipite, încep să se deschidă. La nivelul ochilor, se formează retinele copilului şi s-ar putea ca acestea să fie deja capabile să detecteze lumina care pătrunde prin abdomenul dumneavoastră.

Recomandări

> Gestionarea greutăţii dumneavoastră corporale în timpul sarcinii este foarte importantă, atât pentru sănătatea copilului dumneavoastră, cât şi pentru propria dumneavoastră stare de sănătate. Discutaţi cu medicul, asistenta medicală sau moaşa dumneavoastră care este graficul de creştere ideală în greutate în cazul dumneavoastră, deoarece acesta este diferit de la o femeie la alta.

> Dacă sunteţi îngrijorată din cauza travaliului şi a naşterii, vă poate fi de ajutor dacă vă împărtăşiţi sentimentele cu alte femei, care au deja copii. De asemenea, asistenta medicală sau moaşa dumneavoastră vă pot oferi ajutor şi sfaturi.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Veţi începe acum să luaţi în greutate în mod constant. Dacă vă deranjează că vi se umflă picioarele, gleznele, mâinile şi degetele (adică la acest nivel apar aşa-numite edeme), acest lucru se datorează probabil excesului de lichide din organismul dumneavoastră. Probabil că veţi observa că aceste edeme apar la sfârşitul unei zile aglomerate, în care aţi stat mult în picioare.

Ori de câte ori puteţi, aşezaţi-vă, cu picioarele ridicate. Dacă vi se umflă mâinile, renunţaţi la inele. Poate părea lipsit de logică, însă este recomandabil să continuaţi să consumaţi multă apă, pentru a vă „spăla“ organismul. Spuneţi medicului, asistentei medicale sau moaşei dumneavoastră dacă vă apar edeme.

Altceva?

Aţi pus bani deoparte pentru cheltuielile suplimentare pe care le implică sarcina şi rolul de părinte? Dacă răspunsul este negativ, poate că a sosit momentul să vă deschideţi un cont de economii destinat nevoilor copilului dumneavoastră.

Mobila pentru camera copilului, căruciorul, lucrurile esenţiale pentru copil – toate acestea se vor aduna la cheltuieli, chiar dacă puteţi să împrumutaţi unele lucruri sau să le cumpăraţi la mâna a doua.

După naşterea copilului, veţi putea utiliza acest cont pentru a face economii pentru a plăti lunar către instituţiile de îngrijire a copilului sau cheltuielile legate de educaţie.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 26

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 25 cm

Greutatea: circa 1,1 kg.

Sub pielea copilului se acumulează ţesut adipos şi copilul va deveni tot mai grăsuţ în următoarele câteva săptămâni. Aceste săptămâni reprezintă debutul unei faze de creştere rapidă. De asemenea, copilului dumneavostră i se îmbunătăţeşte tonusul muscular.

Probabil, copilul nu ar putea încă să respire singur în mediul exterior, însă plămânii au deja infrastructura necesară pentru a respira aer.

Cu toate că organele genitale externe sunt vizibile atât la băieţi, cât şi la fetiţe, acestea se află încă într-un proces de dezvoltare. Ultimele schimbări se vor petrece între acest moment şi cel al naşterii.

Recomandări

>  Aţi hotărât când veţi înceta să mai mergeţi la serviciu? Deoarece purtarea sarcinii devine din ce în ce mai obositoare, numeroase femei decid să nu mai meargă la serviciu între săptămânile 34 şi 36 de sarcină, dacă circumstanţele le permit acest lucru. Dacă doriţi să continuaţi să lucraţi,  s-ar putea să aveţi nevoie de aviz medical.

> Controalele periodice prenatale vor avea loc la intervale de câte 2 săptămâni, începând de acum şi până în săptămâna 36 de sarcină.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Probabil că din sânii dumneavoastră a început să se scurgă colostru – lichidul vâscos, cremos care va reprezenta hrana copilului înainte de a vă porni secreţia lactată. Dacă aceste scurgeri sunt evidente, încercaţi să folosiţi tampoane pentru sâni, pentru a absorbi lichidul.

Pirozisul şi refluxul gastro-esofagian sunt destul de frecvente, deoarece uterul devine tot mai mare şi apasă pe stomac.

Pentru a reduce la minimum pirozisul şi refluxul acid, consumaţi doar cantităţi mai mici de alimente deodată şi evitaţi alimentele prăjite şi condimentele. De asemenea, puteţi încerca să dormiţi cu toracele sprijinit pe mai multe perne.

Surplusul dumneavoastră de greutate vă va modifica centrul de greutate şi s-ar putea să vă producă dureri la nivelul coloanei lombare. Pentru a le ameliora, concentraţi-vă pe ajustarea posturii. Ţineţi-vă corpul drept, cu umerii relaxaţi şi uşor împinşi în spate şi încercaţi să nu permiteţi ca abdomenul în creştere să vă tragă înainte coloana vertebrală.

Altceva?

Dacă prietenele dumneavoastră vor să organizeze o petrecere în cinstea sosirii copilului, vor dori probabil să afle care este cel mai potrivit moment pentru aceasta.

Aceste petreceri sunt programate, de obicei, pe la jumătatea celui de-al 3-lea trimestru de sarcină, pentru eventualitatea în care copilul decide să se nască mai devreme. Dacă aveţi vreo dorinţă specială, spuneţi-o prietenelor dumneavoastră. Aceasta este o ocazie minunată pentru ca fetele să se întâlnească şi să sărbătorească sosirea iminentă a unei noi persoane minunate.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 27

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 26 cm

Greutatea: circa 1,25 kg.

Oasele moi ale craniului copilului dumneavoastră sunt împinse înspre exterior de către creierul aflat în continuă creştere, care devine tot mai complex şi mai puternic pe zi ce trece. Creierul poate să controleze acum respiraţia copilului şi temperatura corpului. De asemenea, acesta arată tot mai mult ca un creier adevărat, deoarece pe suprafaţa sa apar denivelările caracteristice – circumvoluțiuni. Pe măsură ce creierul continuă să se dezvolte, simţurile copilului devin tot mai ascuţite.

Sunt deja dezvoltate auzul, simţul tactil, gustul şi mirosul, iar acum se dezvoltă şi văzul. Copilul are o sensibilitate crescută la lumină, adică îşi dă seama dacă în mediul exterior este lumină puternică din cauza soarelui sau este lumină artificială.

Recomandări

> Deşi s-ar putea ca din cauza sarcinii să vă simţiţi destul de obosită, o viaţă activă vă va ajuta să vă menţineţi condiţia fizică, să vă pregătiţi pentru travaliu şi să vă recuperaţi după naştere. Dacă până acum nu aţi încercat înotul sau exerciţiile fizice pentru gravide, efectuate în bazin, este foarte probabil ca acestea să vă placă, deoarece vă uşurează greutatea pe care trebuie s-o ţină picioarele.

> Sutienul pe care îl purtaţi, conceput special pentru femeile însărcinate, v-a rămas mic? Nu este deloc un lucru neobişnuit. S-ar putea să aveţi nevoie de unul nou în săptămânile care v-au mai rămas până la naștere.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Probabil că acum îl veţi simţi pe copilul dumneavoastră lovind şi întinzându-se mai mult, deoarece nu prea mai are loc să se mişte. De asemenea, uterul de dimensiuni tot mai mari vă apasă pe organele interne şi vă poate cauza un oarecare disconfort.

Presiunea exercitată de uter asupra venelor din pelvis, pe măsura ce sarcina avansează, poate cauza apariţia unor vene varicoase la nivelul membrelor inferioare. În mod caracteristic, acestea se văd sub piele ca nişte firicele şerpuitoare. De obicei, ele nu sunt dureroase şi dispar după naştere, dar uneori pot persista.

Pentru a reduce neplăcerile cauzate de venele varicoase, evitaţi să staţi în picioare timp îndelungat şi, ori de câte ori puteţi, aşezaţi-vă, cu picioarele ridicate. Ciorapii elastici pot fi de ajutor, iar exerciţiile fizice ale picioarelor contribuie la îmbunătăţirea fluxului sanguin.

Altceva?

În curând va trebui să începeţi să cumpăraţi lucrurile esenţiale pentru copil, dacă nu cumva aţi făcut-o deja.

Pe lângă lucrurile esenţiale pentru camera copilului şi un mijloc de transport, copilul va avea nevoie de haine, baveţici, echipament pentru hrănire (chiar dacă alăptaţi), articole pentru igienă şi scutece. Veţi fi surprinsă să aflaţi câte scutece se consumă pe zi!

Puteţi găsi liste utile cu lucrurile pe care trebuie să le cumpăraţi în numeroase cărţi despre sarcină, pe internet sau poate de la medicul, asistenta medicală sau moaşa dumneavoastră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 28

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 27 cm

Greutatea: circa 1,36 kg.

Părul fin care acoperă corpul copilului (lanugo) începe să dispară, dar este posibil ca la naştere să mai existe într-o oarecare măsură. În acest moment, probabil că micuţul are deja destul de mult păr pe cap. Pleoapele nu mai sunt lipite, iar copilul clipeşte.

Continuă formarea scheletului: oasele din corp se întăresc în continuare, iar hematiile (globulele roşii ale sângelui) se formează acum în măduva osoasă şi nu în ficat.

Deşi în abdomenul dumneavoastră este puțin loc puţin, copilul dumneavoastră este posibil să se fi rotit deja cu capul în jos, gata de naştere.

Recomandări

> Conform cerinţelor legale, trebuie să aveţi instalat un scaun de maşină adecvat pentru copil, pentru a-l aduce pe copil acasă cu maşina.

Verificaţi ghidurile actuale referitoare la scaunele de maşină pentru copii şi instalaţi unul din timp, înainte de sosirea copilului.

> Puteţi adăuga la exerciţiile fizice obişnuite unele noi, precum poziţia croitorului sau balansarea pelvisului, pentru a vă pregăti organismul pentru naştere. Rugaţi-vă medicul, asistenta medicală sau moaşa să vă recomande exerciţiile fizice potrivite.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Cantitatea de sânge care circulă prin organismul dumneavoastră este acum mult mai mare, pentru a sprijini dezvoltarea copilului dumneavoastră.

În ultimul timp s-ar putea să vă fi apărut probleme legate de somn. Din cauza abdomenului tot mai mare, s-ar putea să fie dificil să găsiţi o poziţie comodă pentru somn şi este posibil ca, în timpul nopţii, să trebuiască să mergeţi la toaletă.

Încercaţi să staţi culcată pe partea stângă şi utilizaţi perne de susţinere între picioare şi sub abdomen. Pentru a vă relaxa înainte de culcare, puteţi face o baie caldă sau puteţi bea o cană de lapte cald.

Altceva?

Există numeroase modalităţi prin care vă puteţi „juca“ cu copilul dumneavoastră, chiar şi înainte de naşterea acestuia. Încercaţi să vă apăsaţi sau să vă loviţi uşor pe abdomen, ca să vedeţi dacă nu cumva copilul se mişcă drept răspuns. Având în vedere că aude, copilul poate reacţiona prin mişcări şi dacă îi vorbiţi, îi cântaţi sau îi puneţi muzică.

Dacă aveţi deja cărţi pentru copii, puteţi încerca să-i citiţi copilului dumneavostră. Partenerul poate şi el să-i citească poveşti copilului din abdomenul  dumneavoastră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 29

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 28 cm

Greutatea: circa 1,6 kg.

Creierul copilului dumneavoastră continuă să crească, iar plămânii nu sunt încă pe deplin maturaţi, deşi s-au format deja.

Începe să apară culoarea ochilor, aceasta fiind cenuşiu închis, albastru închis sau maro. De obicei, această culoare se va schimba în timpul primului an, rezultând o culoare permanentă.

Pupilele copilului se dilată, ca răspuns la lumina care pătrunde prin abdomenul dumneavoastră. Adeseori, ochii copilului sunt deschişi atunci când este activ şi sunt închişi în timpul somnului.

Recomandări

> Pe măsură ce se apropie data probabilă a naşterii, este timpul să decideţi cum veţi ajunge la spital atunci când va începe travaliul şi cine va merge cu dumneavoastră. Puteţi cere ajutorul prietenilor şi al rudelor.

> În timpul sarcinii, numeroase substanţe nutritive din organismul dumneavoastră vor sprijini creşterea copilului.

Continuaţi să aveţi un regim alimentar sănătos şi continuaţi să luaţi Elevit 2 capsule moi pentru vă asigura de faptul că aveţi o cantitate suficientă de substanţe nutritive esenţiale.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Probabil că veţi constata că deveniţi tot mai uitucă şi mai zăpăcită, deoarece gândurile legate de copil şi de apropiata naştere vă ocupă întreaga minte.  Poate că şi faptul că nu dormiţi suficient contribuie la această stare. Este normal să aveţi o oarecare senzaţie de lipsă de aer, deoarece uterul comprimă plămânii, consumaţi mai multă energie pentru activităţile uzuale şi îi furnizaţi mai mult oxigen copilului.

Pentru a respira mai uşor, menţineţi-vă o postură corectă – staţi drept, cu umerii traşi înapoi şi exersaţi diverse tehnici de respiraţie. Puteţi învăţa aceste exerciţii de la asistenta medicală, moaşă sau la cursurile prenatale. În cazul în care senzaţia de lipsă de aer survine brusc, este severă sau este însoţită de durere, adresaţi-vă medicului dumneavostră.

Altceva?

Aţi început deja cursurile prenatale? Aceste şedinţe de instruire în grup vă vor ajuta să înţelegeţi şi să vă pregătiţi pentru travaliu, pentru naştere şi pentru aspectele practice din prima perioadă a noului rol de părinte.

Puteţi să mergeţi însoţită de partener sau de un prieten, pentru ca acesta să vă susţină. S-ar putea ca aceste cursuri să reprezinte un eveniment la care să fiţi nerăbdătoare să mergeţi, deoarece veţi putea sta de vorbă cu alte viitoare mămici despre experienţele acestora şi veţi putea obţine recomandări utile de la instructorul dumneavoastră.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 30

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 29 cm.

Greutatea: circa 1,8 kg.

Toate cele cinci simţuri ale copilului dumneavoastră funcţionează. Probabil că nu prea vede multe în actualul său „cămin“, însă poate distinge întunericul de lumina filtrată prin abdomenul dumneavoastră. De asemenea, copilul poate auzi zgomote, precum cele făcute de aerul din intestinele dumneavoastră sau o melodie de la radio.

Deşi plămânii sunt încă în curs de maturare, ei exersează respiraţia pentru ca în felul acesta să se întărească şi să se pregătească pentru a respira aerul din mediul exterior.

Unghiile degetelor de la picioare sunt formate complet, iar  copilul îşi poate întoarce capul dintr-o parte în alta.

Recomandări

> Faceţi-vă bagajul pentru spital, pentru ca acesta să fie pregătit pentru plecare. Puneţi în bagaj haine şi articole care vă vor fi necesare în timpul travaliului şi după aceea, precum şi lucruri esenţiale pentru nou-născut în primele sale zile de viaţă. Probabil că asistenta medicală sau moaşa vă pot da o listă cu articolele necesare sau puteţi găsi o astfel de listă în majoritatea cărţilor despre sarcină sau pe internet.

> În primele luni după naştere veţi fi foarte ocupată în noul rol de mamă, trebuind să vă hrăniţi şi să vă îngrijiţi copilul. Aţi cerut unui prieten apropiat sau a unei rude să vă ajute după ce aduceţi copilul acasă? S-ar putea să doriţi să planificaţi unele aspecte practice precum ajutorul ocazional privind gătitul.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Aţi observat cumva că ombilicul v-a devenit vizibil prin haine? Pe măsură ce uterul creşte, el apasă pe ombilic şi îl împinge în afară, acesta devenind proeminent. După ce se va naşte copilul şi corpul vă va reveni la normal, ombilicul ar trebui să-şi revină şi el.

În acest moment, uterul se află în cea mai înaltă poziţie. Partea sa superioară se află la aproximativ 12 cm deasupra ombilicului. În următoarele câteva săptămâni, copilul va coborî în pelvisul dumneavoastră, gata de naştere.

Altceva?

Pe măsură ce vi se apropie data probabilă a naşterii, controalele prenatale vor fi mai frecvente. 

În afară de monitorizarea stării dumneavostră de sănătate, cât şi a copilului dumneavostră, aceste controale prenatale reprezintă şi o bună ocazie de a vă împărtăşi eventualele îngrijorări legate de naştere şi de lucrurile care se vor petrece după ce veţi intra în travaliu.

Probabil că vă întrebaţi cum vă veţi simţi după nașterea copilului şi cât de mult vi se va schimba viaţa. Există multe informaţii disponibile despre acest subiect, însă experienţa altor mămici poate fi cea mai reconfortantă. Vorbiţi cu prieteni şi rude care au copii pentru a afla părerile lor despre naştere şi rolul de părinte. Probabil că vor putea să vă ofere şi numeroase recomandări utile.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 31

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 30 cm.

Greutatea: circa 2 kg.

Capul copilului dumneavoastră devine tot mai mare, pe măsură ce creierul continuă să crească. Sub piele se acumulează grăsime, pentru menţinerea căldurii copilului şi furnizarea de energie. Din această cauză, culoarea pielii se va transforma din roşie în roz.

Copilul exersează suptul şi înghiţitul ca să fie pregătit să se hrănească după naştere, iar ficatul începe să depoziteze fier.

Plămânii aproape că şi-au încheiat dezvoltarea şi produc o substanţă denumită surfactant, care le va permite să se umple cu aer.

Nivelul de activitate al copilului poate fi influenţat de mişcări şi de sunetele provenite din lumea exterioară. Veţi constata probabil reacțiile copilului dumneavostră la tiparele dumneavoastră comportamentale privind alimentaţia şi la diferitele zgomote din jur.

Recomandări

> Pe măsură ce copilul are din ce în ce mai puţin loc, mişcările lui se pot reduce. Întrebaţi-l pe medicul dumneavostră câte mişcări fetale trebuie să simţiţi într-un interval de un anumit număr de ore. S-ar putea să fiţi rugată să vi le notaţi.

> Aţi hotărât împreună cu partenerul dumneavostră dacă doriţi să imortalizaţi naşterea printr-o înregistrare video sau prin fotografii? Dacă da, verificaţi dacă spitalul are reguli specifice şi luaţi în considerare aspectele practice legate de filmare.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lipsa de spaţiu din uter reduce posibilităţile de mişcare ale copilului, însă veţi simţi totuşi cum loveşte. Atunci când copilul vă înghionteşte dinăuntru, s-ar putea să vă daţi seama, prin abdomen, unde îi sunt fundul, cotul sau piciorul.

Dacă este primul dumneavoastră copil, în această perioadă ar trebui să se întoarcă cu capul în jos. În unele cazuri, acest lucru se petrece mai târziu. După aceea veţi putea respira mai uşor, iar indigestia s-ar putea ameliora.

Dacă vă mănâncă pielea întinsă de pe abdomen, încercaţi să utilizaţi o loţiune de hidratare. Dacă acest lucru vă deranjează, adresaţi-vă medicului.

Altceva?

Pe măsură ce vi se apropie data probabilă a naşterii, este bine să nu plecaţi departe de casă sau de spitalul local. Totuşi, dacă planificaţi o călătorie la distanţă în următoarele câteva săptămâni, vorbiţi întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă intenţionaţi să călătoriţi cu avionul, verificaţi care sunt politicile liniilor aeriene cu privire la zborul în timpul sarcinii, deoarece este posibil să nu vi se permită să zburaţi după o anumită vârstă a sarcinii.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 32

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 32 cm.

Greutatea: circa 2,28 kg.

Mişcările copilului dumneavostră devin mai ample, dar mai rare, pe măsură ce sunt tot mai limitate din cauza restrângerii spaţiului disponibil. Este posibil ca micuţul să se fi întors cu capul în jos, gata de naştere.

Se dezvoltă sistemul imun, pentru a-i conferi copilului un anumit nivel de protecţie după ce iese în lumea de afară. În această etapă, placenta este complet maturată şi de acum înainte va începe să îmbătrânească.

Recomandări

> În cazul în care pierdeţi mici cantităţi de urină, mai ales atunci când tuşiţi sau râdeţi,  puteți avea beneficii de pe urma efectuării exerciţiilor pentru planşeul pelvin, care vor întări musculatura planșeului pelvin.

> Adresaţi-i medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau moașei întrebările pe care le aveţi legate de alăptare, de exemplu cât de frecvent trebuie să vă hrăniţi copilul şi de ce echipament veţi avea nevoie. Veţi putea învăţa tehnica după naşterea copilului.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Sânii continuă să vă crească şi probabil că vi se par enormi. Mameloanele par foarte mari.

Probabil că şi-au făcut deja apariţia contracţiile „de exersare“ Braxton Hicks. Aceste contracţii false durează aproximativ  30 de secunde şi ele vor apărea şi dispărea periodic, pe măsură ce organismul dumneavoastră se pregăteşte de travaliu.

Acestea nu ar trebui să fie dureroase, ci ar trebui să le percepeţi ca pe o senzaţie de întărire sau strângere a abdomenului. În cazul în care ele sunt regulate şi devin mai puternice, trebuie să consultaţi moaşa pentru a vedea nu cumva aveţi un travaliu adevărat.

Cantitatea de sânge pompată de inima dumneavoastră a crescut cu aproximativ 50%.

Altceva?

Aţi întrebat pe cineva dacă poate să vină să vă ajute în primele săptămâni după naştere? S-ar putea ca partenerul dumneavoastră să poată să îşi ia concediu de paternitate, ceea ce ar fi de mare ajutor, însă puteţi cere şi ajutorul unei rude binevoitoare. Mămicile şi bunicii sunt ideale, în cazul în care sunt disponibile.

Dacă familia nu vă poate ajuta, o altă opţiune este reprezentată de ajutoarele plătite, cu experienţă.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 33

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii? 

Lungimea corpului: circa 33 cm.

Greutatea: circa 2,55 kg.

Uterul dumneavoastră devine tot mai aglomerat”.

Copilul a crescut, iar grăsimea care se acumulează face ca membrele superioare şi inferioare să pară durdulii. Copilul dumneavostr[ este posibil să fie mai activ dimineaţa devreme şi să vă lovească cu picioarele sau să vă înghiontească până vă treziţi.

Aparatul digestiv al copilului este aproape finalizat, iar sistemul nervos central care controlează activităţile care se desfăşoară în organism este în curs de maturare. Plămânii sunt gata să intre în acţiune.

Recomandări

> Dacă aveţi deja copii, planificaţi cine va avea grijă de ei pe perioada cât veţi fi în spital. Poate că există vreo rudă sau un prieten apropiat care ar putea avea grijă de ei câteva zile.

> Aflaţi care este momentul exact în care va trebui să sunaţi la spital sau la maternitate, după începerea travaliului, şi ce se va întâmpla după ce veţi ajunge acolo. S-ar putea să doriţi să vedeţi sălile de naştere, dacă nu aţi făcut-o încă.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Durerile de la nivelul pelvisului sunt cauzate, de obicei, de întinderea articulaţiilor din această regiune. “Vina” o poartă hormonii din sarcină şi greutatea copilului. Este posibil ca ligamentele coloanei vertebrale din regiunea lombară să devină mai moi, provocându-vă dureri lombare.

Este posibil ca dimineaţa să vă treziţi cu faţa uşor umflată, iar la sfârşitul zilei să vi se umfle picioarele şi gleznele. Nu uitaţi să vă odihniţi cât mai mult posibil. Aşezaţi-vă, cu picioarele ridicate.

Este absolut normal ca în timpul sarcinii să aveţi vise extrem de intense legate de naştere şi viziuni legate de rolul de mamă. Probabil că acestea reprezintă pur şi simplu modul în care creierul vă prelucrează gândurile şi anxietăţile.

Altceva?

Sunteţi pe punctul de a înceta să mai mergeţi la lucru? Acest lucru poate reprezenta o uşurare imensă, acum că sarcina dumneavoastră este avansată, mai ales dacă a trebuit să faceţi naveta pe o anumită distanţă.

Cele câteva săptămâni libere dinainte de sosirea copilului vă vor ajuta să vă relaxaţi şi să vă pregătiţi pentru experienţa incredibilă reprezentată de naştere şi rolul de mamă.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 34

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii? 

Lungimea corpului: circa 34 cm.

Greutatea: circa 2,75 kg.

Organismul copilului dumneavoastră este aproape complet maturat şi va creşte mai puţin în lungime decât în celelalte etape ale sarcinii. Depozitele de grăsime acumulate conferă rotunjimi feţei şi umerilor.

Reflexele de supt şi de înghiţire sunt formate, fiind pregătite pentru momentul în care copilul va începe să se hrănească, iar aparatul digestiv este pregătit să proceseze laptele de mamă.

Recomandări  

> De acum înainte, veţi efectua controale la medic, asistenta medicală sau moaşă la intervale de aproximativ o săptămână. Dacă aveţi întrebări sau îngrijorări care nu vă dau pace legate de travaliu şi naştere, acesta este un moment potrivit pentru a le adresa şi a discuta despre ele.

> Pentru momentul în care va începe travaliul, țineţi la îndemână o listă cu numere de telefon importante, de exemplu numărul de telefon de la spital, al medicului, al  asistentei medicale, al moaşei, al persoanei care vă duce la spital şi numerele de telofon ale persoanelor care au grijă de copiii dumneavoastră sau de animalele de companie.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Într-un anumit moment din aceste ultime săptămâni de sarcină, capul copilului va coborî în bazinul dumneavoastră, adică „se va angaja“, gata de naştere. Atunci când se va întâmpla acest lucru, s-ar putea să observaţi că partea cea mai proeminentă a abdomenului se deplasează puţin mai jos şi să simţiţi o presiune mai mare exercitată asupra bazinului. S-ar putea ca din acest motiv să puteţi respira mai uşor şi să suferiţi mai puţin de pirozis, însă este posibil să trebuiască să urinaţi mai des.

În cazul în care copilul dumneavoastră nu s-a întors cu capul în jos la 37 de săptămâni, este posibil ca medicul să încerce să îl deplaseze, acţionând asupra peretelui dumneavoastră abdominal.

Altceva?

Poate doriţi să vă petreceţi un anumit timp cu gătitul, pentru a face rezerve de supe şi tocăniţe congelate pentru dumneavoastră şi familie. Acestea vă vor fi extrem de utile în primele săptămâni după naştere, când nu veţi avea prea mult timp şi nici energie pentru a găti, din cauza micuţului nou venit pe lume.

De asemenea, în felul acesta nu veţi simţi nevoia să consumaţi mâncare livrată la pachet, aceasta fiind o opţiune nesănătoasă şi scumpă în acelaşi timp.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 35

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 35 cm.

Greutatea: circa 2,95 kg.

Acum, copilul dumneavoastră arată ca un nou-născut şi este considerat la termen, fiind gata să se nască în orice moment. De fapt, cercetările arată că, atunci când copilul simte că nu mai are suficient loc în uter, acesta declanşează travaliul prin intermediul unor hormoni.

Sistemul imun al copilului va continua să se dezvolte în săptămânile următoare naşterii. După naştere, alăptarea îi va furniza copilului dumneavostră anticorpi suplimentari, pentru a-l ajuta să lupte împotriva bolilor şi infecţiilor.

Recomandări

> În cazul în care copilul nu este poziţionat cu capul în jos în pelvisul dumneavoastră, s-ar putea ca medicul să încerce să-l mişte, manipulându-l prin peretele abdominal.

> Poate că doriţi să parcurgeţi, de probă, drumul până la spital, ca să vedeţi care este cel mai scurt traseu şi cât timp va dura deplasarea. Este o idee bună să aveţi şi o modalitate de transport de rezervă, în plus faţă de cea pe care aţi ales-o.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Sunteţi pe ultima sută de metri! Copilul dumneavoastră poate sosi în orice moment între săptămânile 37 şi 42 de sarcină. Aşadar cel mai bine este ca, de acum înainte, să fiţi pregătită de travaliu.

Cervixul dumneavoastră (colul uterin) va începe să se înmoaie, pregătindu-se de naştere. Este posibil ca secreţiile vaginale să crească, iar cu un anumit interval de timp înainte de începerea travaliului veţi pierde dopul de mucus şi sânge, proces denumit „eliminarea dopului de mucus“. La eliminarea dopului de mucus, contactaţi moaşa.

Dacă somnul nocturn vă este întrerupt în mod regulat de drumuri la toaletă şi lovituri ale copilului, încercaţi să compensaţi trăgând câte un pui de somn în timpul zilei.

Altceva?

Este un lucru foarte frecvent ca la finalul sarcinii să vă pomeniţi că vreţi să faceţi o curăţenie generală în casă. Acesta este un instinct normal prin care vă pregătiţi pentru sosirea copilului, într-un mod asemănător cu cel al animalelor care îşi pregătesc cuibul înainte de a avea pui. Este posibil să constataţi că v-aţi apucat să reorganizaţi conţinutul dulapurilor, cu o energie reînnoită.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 36

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 35 cm

Greutatea: circa 3,1 kg.

Intestinul copilului dumneavoastră este umplut cu meconiu. Aceasta este o substanţă lipicioasă, de culoare verde închis, care reprezintă produsul rezidual al lichidului amniotic înghiţit. Meconiul va fi excretat după naştere, odată cu primele defecaţii.

Deşi cea mai mare parte a părului fin care acoperea corpul, denumit lanugo, a dispărut, o parte din vernixul alb şi grăsos care proteja pielea ar putea să fie încă prezent. Copilul dumneavoastră se poate naşte prezentând încă pe corp urme de vernix.

Recomandări

> Mărimea copilului dumneavoastră poate fi estimată în cadrul vizitei prenatale din săptămâna 38. Nu va fi o măsurătoare exactă, însă vă veţi face o idee despre el.

>  Dacă intenţionaţi să alăptaţi, cumpăraţi-vă un sutien conceput special pentru alăptat. Acesta sutien vă va conferi susţinere şi în acelaşi timp vă va permite accesul uşor la sâni. Veţi avea nevoie de două sau trei sutiene pentru alăptat, deoarece va trebui să le spălaţi frecvent.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Pe măsură ce vi se apropie data probabilă a naşterii, s-ar putea să constataţi intensificarea contracţiilor Braxton Hicks. Apariţia unor dureri bruşte şi ascuţite sau a unei senzaţii de trepidaţie în partea inferioară a pelvisului dumneavoastră poate fi, de fapt, capul copilului care vă apasă pe planşeul pelvin.

Dacă vi se rupe apa, notaţi-vă culoarea şi mirosul lichidului şi sunaţi apoi asistenta medicală, moaşa, medicul dumneavoastră şi/sau la spital, ca să le comunicaţi detaliile. În felul acesta puteţi să îi ajutaţi să înţeleagă ce se întâmplă în organismul dumneavoastră şi vor putea să vă sfătuiască ce să faceţi.

Altceva?

Învăţaţi cum să recunoaşteţi semnele declanşării travaliului. În mod caracteristic, acestea sunt reprezentate de eliminarea dopului de mucus cu sânge, ruperea apei şi contracţiile persistente, care apar conform unui tipar regulat şi devin tot mai puternice. Durata travaliului este diferită de la o sarcină la alta.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 37

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: circa 36 cm.

Greutatea: circa 3,25 kg.

Copilul dumneavoastră este dezvoltat complet, iar plămânii lui produc şi mai mult surfactant, pregătindu-se să respire foarte curând aer. Placenta se apropie de finalul perioadei în care are o utilitate şi este mai puţin eficientă. Cordonul ombilical are aceeaşi lungime cu cea a copilului dumneavoastră, de la creştet până la tălpi.

Hormonii din sarcină pot cauza o inflamare a sânilor şi organelor genitale ale copilului, atât la fetiţe, cât şi la băieţi. Acestea vor reveni la dimensiuni normale la câteva zile după naştere.

Recomandări

> Verificaţi care sunt chestiunile administrative legate de naştere pe care va trebui să le rezolvaţi după sosirea copilului. Va trebui să înregistraţi naşterea şi este posibil să trebuiască să completaţi nişte formulare pentru a lua copilul pe asigurarea dumneavoastră medicală sau să solicitaţi ajutoare guvernamentale. 

> Exersaţi tehnicile de respiraţie şi de relaxare. Acestea vă pot fi de ajutor în timpul travaliului şi a naşterii.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Probabil că vă simţiţi inconfortabil, obosită, greoaie şi abia aşteptaţi să naşteţi. Doriți să vă cunoaşteţi copilul. De acum înainte, greutatea dumneavoastră ar trebui să se menţină constantă.

Dacă arătaţi îmbujorată, explicaţia poate fi reprezentată de circulaţia sanguină crescută.

Cervixul dumneavoastră (colul uterin) va fi tot mai moale şi mai subţire, pregătindu-se de naştere. Acesta va începe să se deschidă odată cu începerea contracţiilor adevărate.

Pe măsură ce data probabilă a naşterii se apropie, este normal să simţiţi un amestec de sentimente de surescitare şi nervozitate. Fiţi atentă la apariţia semnelor timpurii de travaliu, însă încercaţi să nu faceţi o obsesie din asta.

Altceva?

Bucuraţi-vă de timpul liber în care puteţi face orice doriţi. După ce se va naşte copilul, nu prea veţi mai putea face asta. Odihniţi-vă cât de mult puteţi şi faceţi lucruri care vă plac, de exemplu uitaţi-vă la filmele preferate sau citiţi reviste. Trageţi câte un pui de somn în timpul zilei pentru a compensa că nu puteţi dormi bine noaptea.

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.

Newsletter 38

Bebeluşul TăuCorpul Tău

Cum se dezvoltă copilul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Lungimea corpului: între 37 şi 38 cm.

Greutatea: circa 3,5 kg.

Copilul dumneavoastră este un omuleţ în miniatură, pregătit pentru viaţa în mediul exterior. În aceste ultime săptămâni, copilul a devenit mai „rotunjor“, aproximativ 15% din organismul său fiind reprezentat de grăsime.

La naştere, scheletul este compus din 300 de oase, însă unele vor fuziona ulterior. De asemenea, copilul are mai mult de 70 de reflexe distincte.

Recomandări

> Dacă din mameloane vi se scurge o cantitate relativ mare de colostru, utilizaţi tampoane pentru sâni, pentru a vă proteja îmbrăcămintea.

> Asiguraţi-vă că în momentul în care va începe travaliul veţi avea la îndemână tot ce veţi avea nevoie, de exemplu lista de numere de telefon cu persoanele pe care trebuie să le sunaţi şi bagajul pentru spital, pregătit de plecare.

Ce se întâmplă cu organismul dumneavoastră pe perioada sarcinii?

Aţi ajuns la final! Dacă copilul dumneavoastră se va naşte la timp, aceasta este, în mod oficial, ultima dumneavoastră săptămână de sarcină înainte de a deveni mămică. Nu mai aveţi prea mult până îl veţi întâlni pe cel mai nou membru al familiei, în carne şi oase.

Nu vă faceţi griji dacă se întâmplă să nu naşteţi în ziua desemnată ca fiind data probabilă a naşterii. Doar 5% dintre copii se nasc la timp.

Odihniţi-vă şi relaxaţi-vă cât de mult puteţi, pentru că nu vă rămâne decât să aşteptaţi. Încercaţi să vă menţineţi calmul în timp ce sunteţi atentă la apariţia primelor semne de travaliu.

Altceva?

S-ar putea ca partenerul dumneavoastră să fie cam nervos în această etapă, fiind nerăbdător să îl întâlnească pe copil, însă nefiind sigur ce trebuie să facă după începerea travaliului.

Pentru a-l linişti, explicaţi-i care sunt etapele travaliului şi parcurgeţi împreună planul dumneavoastră referitor la naştere, pentru a-l ajuta să înţeleagă care sunt aspectele în care   v-ar putea fi de ajutor.

În sfârşit…

La 40 de săptămâni, aţi ajuns la capătul călătoriei şi sunteţi la începutul unei noi şi uluitoare perioade, şi anume rolul dumneavoastră de mămică.

Pentru sprijin nutriţional continuu după naştere, Elevit 3 capsule moi este recomandat mamelor care alăptează. 

Mult succes, rămâneţi cu bine şi bucuraţi-vă de noul şi minunatul membru al familiei dumneavoastră!

Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs pe site-ul nostru. Daca nu mai doriti sa primiti mesaje de la noi aveti posibilitatea de a va dezabona aici.