Mama și bebelușul
Diversificarea
Acest articol te poate ajuta să răspunzi următoarelor întrebări:
- Când ar trebui să înceapă un bebeluș să consume alimente solide?
- Ce alimente introduci în alimentația bebelușului mai întâi?
- La ce alimente ar putea fi bebelușul meu alergic?
Pregătește-te pentru ca lucrurile să înceapă să fie... împroșcate. Dacă bebelușul tău are între patru și șase luni, este timpul pentru diversificare. La această vârstă, micuțul tău poate deja să stea în fund fără prea mult ajutor și poate să își țină gâtul și capul destul de bine.
Sistemul digestiv al micuțului este, de asemenea, suficient de dezvoltat pentru a face față alimentelor solidele și probabil că a început să fie interesat de ce mănânci tu.
Este important să știi că hrănirea la sân sau cu o formulă lapte praf ar trebui să continue și după ce introduci alimente solide în alimentația sa și ar trebui să rămână sursa principală de lichide a bebelușului până la vârsta de 12 luni. Introdu și alte lichide după cum urmează:
La 6 luni: Apa fiartă și răcită poate fi oferită într-o ceașcă.
La 9 luni: Laptele de vacă poate fi oferit în cantități mici cu cereale, dar nu ca sursă principală de lapte.
La 12 luni: Hrănirea cu sân sau cu formulă de lapte praf poate continua, dar laptele de vacă poate fi folosit acum ca sursă principală de lapte.
Laptele degresat nu se recomandă pentru copiii cu vârsta sub 2 ani.
Află mai multe despre:
Mulți părinți aleg să amestece laptele matern sau formula de lapte praf cu cereale de orez îmbogățite cu fier, ca prim pas în diversificarea alimentației bebelușului. Gustul familiar al laptelui îi va plăcea bebelușului pe măsură ce se obișnuiește cu această consistență nouă și ciudată. Poți găsi acest tip de cereale la farmacie sau în secțiunea pentru bebeluși a supermarketului.
Fructele și legumele zdrobite sau făcute piure sunt perfecte pentru un bebeluș. Nu adăuga zahăr, sare sau condimente - veți afla gustând chiar tu propriu că legumele făcute piure, cum ar fi morcovul, și fructele, cum ar fi perele, sunt pline de aromă. Este o experiență minunată să privești fața bebelușului plină de confuzie sau cum se luminează de încântare în timp ce gustă o nouă mâncare.
Nu îi da bebelușului bucăți tari de fructe sau legume și nu îl lasă nesupravegheat în timp ce mănâncă
Nu îți face griji dacă bebelușul tău respinge primele alimente solide sau pare că scoate din gură mai mult decât înghite. Pe lângă faptul că reprezintă o experiență complet nouă pentru el din punct de vedere al gustului, bebelușul trebuie să învețe cum să își folosească limba pentru a ține mâncarea în gură.
Începând cu vârsta de opt luni, bebelușul este pregătit să să înceapă să mănânce singur. Gustările, cum ar fi bucăți moi de banană sau pepene galben, paste fierte moi, bucăți de pâine toast sau biscuiți pentru bebeluși, sunt o modalitate excelentă ca cel mic să încerce lucruri noi singur.
Nu îi da bebelușului bucăți tari de fructe sau legume, floricele de porumb, nuci sau alte alimente tari și nu îl lasă nesupravegheat în timp ce mănâncă pentru că se poate îneca.
Consultă Ghidul Serviciului de Ambulanță St John din Australia pentru informații despre ce trebuie să faci dacă bebelușul se îneacă cu mâncare.
Cercetările au arătat că, cu cât anumite alimente sunt introduse mai devreme în alimentația bebelușului, cu atât este mai puțin probabil ca el să dezvolte alergii. Introdu ouă bine fierte și arahide (de obicei sub formă de unt de arahide) înainte de vârsta de 12 luni.
Alte alimente considerate alergeni cu risc crescut sunt:
- peștele
- crustaceele
- susanul
- grâul
- lactatele, cum ar fi laptele de vacă
Se recomandă ca orice noi alimente să fie introduse în alimentația bebelușului pe timpul zilei astfel încât să poți vedea dacă apare o reacție.
Dacă bebelușul tău începe să aibă o reacție alergică - cum ar fi erupții cutanate, buze umflate, probleme de respirație sau vărsături - încetează hrănirea și solicită ajutor medical. Apelează 000 dacă reacția pare severă sau îi pune viața în pericol.